Tekay adaylığını açıkladı

İstanbul Barosu Genel Kurulu 25-26 Ekim tarihlerinde yapılacak. Mebuse Tekay seçimi kazanırsa baronun ilk kadın başkanı olacak.

Yayınlanma: 16.10.2008 - 11:46
Abone Ol google-news

İstanbul Barosu’nun 25-26 Ekim tarihinde düzenlenecek seçimleri için gruplar başkan adaylarını tanıtmaya başladı. 130 yıllık tarihi boyunca hiç kadın başkan seçemeyen İstanbul Barosu başkanlığına adaylığını açıklayan Katılımcı Avukatlar’dan avukat Mebuse Tekay, baro yönetiminin ne demokratikleşme konusunda ne de mesleki sorunlar konusunda çözüm üretebildiğini belirterek, bu kapsamda başkanlığa aday olduğunu belirtti. Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan avukat Kemal Aytaç ise “Avukata, demokrasiye, hukuk devletine, laikliğe, yargı bağımsızlığına sahip çıkan bir baro için yönetime aday olduklarını” bildirdi.

Avukat Tekay, dün Taksim’deki Cezayir Restoran’da düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin son dönemdeki en önemli iki gündem maddesinin “hukuk” ve “hukuksuzluk” olduğuna dikkat çekerek, “Hukuka en çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde yargı sistemi ve avukatlık mesleği hızla itibar kaybediyor. Yargının bağımsız olmadığı, hukukun siyasal çıkarlara alet edildiği inancı yaygınlaşıyor. Toplumda yaygın bir adalet talebi var. Hepimizin hissettiği bu talebin yanıt bulması gerektiğini biliyoruz” dedi. Laikliğin, özgürlüklerin, barışın ödünsüz savunucuları olduklarını ve sorunların barışcıl hukuka bağlı yöntemlerle çözülmesinden yana olduklarını dile getiren Tekay, terörü reddetmelerinin yanında özgürlüklerin kısıtlanmasına ve militarist politikalara da karşı olduklarını belirtti. Tekay, oluşturacakları “İzleme Kurulu” ile de yasama, yürütme ve yargıyı mercek altına alacaklarını vurguladı.

 

‘Savunma saldırı altında’

Çağdaş Avukatlar Grubu’nun yönetim kurulu adayları ve delegelerin de katılımıyla Sultanahmet’teki İstanbul Adliyesi önünde düzenlediği basın açıklamasında konuşan Aytaç ise demokrasiye, hukuk devletine, laikliğe, yargı bağımsızlığına sahip çıkan bir baro için yönetimine aday olduklarını belirtti. Aytaç, “Saldırı altında olan ve çökertilmeye çalışılan savunmaya sahip çıkıyoruz. Demokrasi karşıtı, darbeci, militarist ve şoven anlayışın baroda yeri olmayacağını söylüyoruz. Baro barışın, bir arada yaşamanın ve kardeşliğin sesi olacaktır” dedi. Avukatların meslek yaşamlarını kolaylaştıracak adımlar atacaklarını ifade eden Aytaç, “İdari yargı kararlarını takip merkezi ve hukuk eğitimi ve araştırmaları merkezi kurarak hukuka aykırılıkları takip edeğiz. Gerektiğinde bu süreçlere müdahil olacak, hukuk politikalarını sorgulayacak ve alternatif bakış açıları geliştirmeye çalışacağız” diye konuştu.

Baro seçimleri için Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Muammer Aydın, Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Kemal Aytaç, Katılımcı Avukatlar’dan Mebuse Tekay, Hukukun Üstünlüğü Grubu’ndan Şadi Çarsancaklı ve bağımsız aday Uğur Yetimoğlu yarışacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler