Üzmez'in temyiz duruşması yapıldı

''Çocuğun cinsel istismarı'' suçundan 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan yazar Hüseyin Üzmez'in temyiz duruşması Yargıtay 5. Ceza Dairesinde yapıldı. Duruşmaya, Üzmez'in avukatı Emir Ali Kav katıldı.

Yayınlanma: 16.07.2010 - 08:57
Abone Ol google-news

Sanık Üzmez'in avukatı Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği cezayı ağır bularak, mağdur B.Ç'nin avukatı ise sanıklar Hüseyin Üzmez ile B.Ç'nin annesi Livaze Ç. hakkında ''cinsel amaçlı hürriyeti tahdit'' suçundan verilen beraat kararını yetersiz bularak, kararın bozulması talebiyle Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulunmuşlardı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın davaya ilişkin tebliğnamesinin okunmasının ardından söz alan Üzmez'in avukatı Kav, tebliğnamenin sadece mağdurenin lehine değerlendirmeler içerdiğini, müvekkili Üzmez lehine bir değerlendirmede bulunulmadığını söyledi.

Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının B.Ç'nin katılmadığı bir duruşmada açıkladığını ve bunun bozma nedeni sayılacağını savunan avukat Kav, adil yargılanma hakkı ve duruşmanın açıklığı ilkelerinin ihlal edildiğini öne sürdü.

Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Dairesi'nin ''mağdurenin ruh sağlığının bozulmadığı'' yönündeki raporuna yapılan itirazın ardından Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'nun yapılan itirazı görüşmesi öncesi mağdure B.Ç'nin durumunu değerlendiren İstanbul Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu Üyesi çocuk psikiyatristi Doç. Dr. Ayten Erdoğan'ın ''Bu koşullarda sağlıklı rapor çıkarmak çok zor'' diyerek istifa ettiğini anımsatan avukat Kav, Doç. Dr. Erdoğan'ın istifasının ardından televizyon kanallarına çıkarak yeni raporu hazırlayacak bilirkişileri etkilediğini savundu.

Avukat Kav, dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in ilk rapora ilişkin basında yer alan haberlerin ardından ''kamuoyunu tahmin edecek rapor çıkarılacak'' açıklamasında bulunduğunu, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile CHP Milletvekili Canan Arıtman'ın da adli yargılamayı etkiler nitelikte beyanlarda bulunduklarını iddia etti.

''Adli Tıp Kurumu Genel Kurul raporu bilimsel değil, emirle alınmış bir rapordur'' diyen Kav, mağdure B.Ç'nin ruh sağlınını bozuk olduğu yönünde Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin raporu bulunduğunu, bu raporun yerel mahkeme ve Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu tarafından kabul edilmediğini söyledi.

Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Dairesi ile Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'nun raporlarının çelişkili olduğunu ve bu çelişkinin tarafsız, bağımsız bilirkişi heyetince yapılacak yeni bir inceleme ile giderilmesini isteyen avukat Kav, Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin mahkumiyet kararının bozulmasını ve müvekkili Üzmez'in tahliyesine karar verilmesini talep etti.
 

''Üzmez, Bakırköy'de tedavi görüyor"

Avukat Emir Ali Kav, müvekkili Üzmez'in yaş ve diğer sorunları nedeniyle ceza ehliyeti yönünden gerekli incelemeye tabi tutulması gerekirken bu incelemenin yapılmadığını belirtti.

Sanık Üzmez'in durumu nedeniyle Bursa'daki cezaevinden ruh sağlığı hastaları için koğuş bulunan Metris R Tipi Cezaevi'ne nakledildiğini bildiren Kav, ''Sayın Üzmez şu anda Bakırköy hastanesinde tedavi görmektedir. Cezaevinden Bakırköy'e gidip gelmektedir'' dedi.

Müvekkili Üzmez'in ''çocuğun cinsel istismarı'' suçundan yargılandığı sırada ''cinsel amaçlı hürriyeti tahdit'' suçundan da yargılanması için yeni bir dava açıldığını ve daha sonra davaların birleştirildiğini anlatan Kav, birleştirme kararının ardından mağdure B.Ç'nin beyanının alınmamasının Ceza Muhakemesi Kanununa göre bozma nedeni sayılacağını söyledi.

Sanık Üzmez'in avukatı Emir Ali Kav'ı dinleyen Yargıtay 5. Ceza Dairesi, temyiz istemine ilişkin kararını daha sonra açıklayacak.
 

Yerel mahkemenin kararı

Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Üzmez'in cinsel istismar ve küçük yaştaki çocuğun ruh sağlığını bozmak suçundan 15 yıl, bu suçu iki kez işlemiş olmasından dolayı 15 yıl 9 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar vermişti.

Mahkeme Heyeti, duruşmadaki iyi halini göz önüne alarak sanık Üzmez'in cezasını 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına indirirken, ''Hürriyeti tahdit'' suçundan beraatini kararlaştırmıştı.
Mahkeme, diğer sanık mağdure B.Ç'nin annesi Liveza Ç'nin ise ''hürriyeti tahdit'' ve ''çocuğun cinsel istismarına yardımcı olmak'' suçlarından beraatine karar vermişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler