"Pitbull'unu kötü yola düşüren cezalandırılsın"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan "pitbull" genelgesinin ardından "pitbull" teklifi hazırladı.

Yayınlanma: 16.07.2010 - 09:08
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan "pitbull" genelgesinin ardından bir "pitbull" yasa teklifi hazırladı. Hayvanları Koruma Yasası'nda değişiklik öngören teklif özellikle hayvanları, kumar, eğlence ve gösteri amaçlı dövüştürenlere, onların haklarını ihlal edip tecavüze uğratanlara, üzerlerinden haksız kazanç sağlayan kişilere karşı hazırlandı. Teklif yasalaşırsa bu işi kumar amaçlı ya da zevk için yapanlara karşı etkisinin daha da caydırıcı olması açısından para cezaları artacak; özellikle bu işi kumar oynatarak ya da gösteri amacıyla yaparak ekonomik çıkar sağlayanların önü kesilecek.


Sevigen'den yasa teklifi

İçişleri, Çevre ve Tarım Bakanlıkları, valiliklere genelge göndererek pitbull başta olmak üzere saldırganlıklarıyla bilinen yırtıcı köpeklerin toplanmasını, dövüştürülmemesini ve internet üzerinden satışının yasaklanmasını istemişti. Genelgenin konunun uzmanlarına sorulmadan gönderildiğini belirten CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, TBMM Başkanlığı'na 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası'nın 28. Maddesinin bazı fıkralarında değişiklik yapılması hakkında yasa teklifi verdi.


"Yeteri kadar bakım evi yok"

Sevigen teklifin gerekçesinde, esas sorunun pitbull gibi hayvanlar değil, bunların kontrolsüz olarak üretilmesi, satılması ve yasaların da bu üretime engel olmaması olduğunu söyledi. Hayvanların toplatılmasının hiçbir şekilde çözüm olmadığına işaret eden CHP'li Sevigen, "Çünkü Türkiye'de ne bunlara bakacak yeteri kadar bakım evi, ne de personel bulunmaktadır. Bir karar alınmadan önce yeteri alt yapının sağlanması gerekir" dedi.


Belediyece kayıt alınacak

Teklif yasalaşırsa getirilecek cezalar şöyle: Söz konusu hayvanları yavrulatmak isteyenler, doğacak yavruları belediyece kayıt altına aldırarak bakmakla veya dağıtımını yapmakla yükümlü olacak. Ancak hayvanları belediyece kayıt altına aldırmayanlara beşyüz TL idari para cezası verilecek.


Cerrahi müdahaleler veteriner tarafından yapılacak

Hayvanlara tıbbî ve cerrahi müdahaleler sadece veteriner hekimler tarafından yapılacak. Kontrolsüz üremenin önlenmesi için, hayvanlara acı vermeden kısırlaştırma müdahaleleri yapılacak. Ancak cerrahi amaçlı müdahaleler ile ilgili hükümlere aykırı davrananlara hayvan başına üçyüz TL idari para cezası uygulanacak.


Yirmi bin TL ceza

Bir hayvan türünü yok edecek müdahalede bulunanlara hayvan başına yirmi bin TL idari para cezası öngörülecek. Hayvanların, yaşadıkları sürece tıbbî amaçlar dışında organ veya dokularının tümü ya da bir bölümünü çıkarıp veya tahrip edenlere bin TL idari para cezası verilecek.


Diş sökmeye bin TL

Ev ve süs hayvanının dış görünüşünü değiştirmeye yönelik kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin alınması ve tırnak ve dişlerinin sökülmesine yönelik cerrahi müdahale yapanlara bin TL idari para cezası uygulanacak.


Hormon ve ilaç verene Bin TL

Bir hayvana tıbbî amaçlar dışında, onun türüne ve etolojik özelliklerine aykırı hale getirecek şekilde ve dozda hormon ve ilaç vermek, çeşitli maddelerle doping yapmak, hayvanların türlerine has davranış ve fizikî özelliklerini yapay yöntemlerle değiştirenler de bin TL idari para cezası verecek.

Ayrıca hayvan hastanelerinin lisansları, Bakanlıkça kaldırılacak, veterinerlerin çalışma ruhsatları ise önce bir yıl süre ile tekrarında ise tamamen iptal edilecek.


Hayvan dövüştürenler yandı

Hayvanların, doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde veya yaralanmasına, gereksiz acı çekmesine, kötü alışkanlıklara özendirilmesine neden olacak yöntemlerle eğitenler ikibinbeşyüz TL para cezası, hayvanları başka bir canlı hayvanla dövüştürenler de hayvan başına ikibinbeşyüz Türk Lirası ödeyecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler