Türkiye - Bulgaristan iş birliği

Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakan Yardımcısı Iskra Mıhaylova, Türkiye ve Bulgaristan arasında düzenlenen toplantıların iş birliğini geliştirmekte büyük rol oynadığını belirterek, ''Birlikte hareket ettiğimiz taktirde daha iyi örgütleneceğiz'' dedi.

Yayınlanma: 17.10.2008 - 10:12
Abone Ol google-news

Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakan Yardımcısı Iskra Mıhaylova, Edirne Ticaret Borsası'nda düzenlenen ''Türkiye-Bulgaristan Sınır Ötesi İş Birliği'' toplantısında yaptığı konuşmada, sadece yerel yetkililer olarak değil toplantıya katılan herkesin ortak bir amacı olduğunu ifade ederek, ''Herkesin amacı iki ülke vatandaşlarının hayat koşullarını geliştirmek ve refah seviyesini daha da paylaşılabilir bir hale getirmektir. Bu toplantının iki ülke arasındaki iş birliğine olumlu katkılarının olacağını düşünüyorum'' dedi.

Edirne Valisi Mustafa Büyük ise Türkiye Cumhuriyeti'nin AB ile ilişkilerine 1959 yılında başladığını, bu ilişkilerin 2004 yılından sonra yapılan müzakerelerle çok daha iyi noktalara getirildiğini anlatarak, Edirne Valiliği olarak AB ile ilişkileri daha üst seviyeler taşımak için çalıştıklarını kaydetti. Büyük, şunları söyledi: ''Komşumuz Bulgaristan'la AB ilişkilerimizin dışında çok ciddi ekonomik ve kültürel iş birliğimiz var. Ciddi ortak mali programlarımız var. Ayrıca ilimizde AB Eşgüdüm Merkezi ve AB Bilgi Bürosu kurduk. Edirne olarak da AB üyesi olan komşularımızla ilişkilerimiz en üst seviyeye taşıyoruz. Bunun yanında komşumuz Bulgaristan'dan yılda Türkiye'ye 1 milyonun üzerinde turist geliyor. Bütün bu faktörleri bir araya topladığımızda ikili ilişkilerimizi daha ileri ki boyutlara götürmemizin gerekliliği ortaya çıkıyor.''

Edirne Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Yardımcı da Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin son dönemde önemli ilerlemeler kaydettiğini söyledi.

Bulgaristan'ın 2006 yılında en çok ihracat yaptığı ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Yardımcı, ''Türkiye Bulgaristan'ın en çok ithalat yaptığı ticaret ortakları sıralamasında dördüncü ülke olmuştur. Bulgaristanda yatırım yapan firmalar açısından baktığımızda ise Türkiye 2 bin 500 firmayla ilk sırada yer almaktadır. Yaptığımız bu toplantılar Türkiye AB'ye tam üyelik yolunda ilerlemesine katkı sağlayacaktır'' diye konuştu.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası(ETSO) Başkanı Ümit Mıhlıyanlar ise globalleşen dünyada ekonomik büyüme ve kalkınma çabasının uluslara arası işbirliğinin önemini büyük ölçüde arttırdığını belirtti.

Toplantıya, Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Branimir Mladenov, Bulgaristan'ın Haskova Valisi Royna Nerçava, Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfı(TEPAV) Dış Ticaret Birimi Koordinatörü Sait Akman, belediye başkanları ve kamu kurum ve kuruluşları yetkilileri katıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler