'Beraberce savaşmalıyız'

Antalya'nın Alanya ilçesinde Danimarka Fahri Konsolosluğu açıldı. Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Jesper Vahr, düzenlenen törende, ''Alanya'da Danimarka Fahri Konsolosluğu açılması, mükemmel giden Türkiye-Danimarka ilişkilerinin sembolüdür.'' dedi. Vahr, ayrıca terörle mücadele konusuna değinerek "PKK'yi terör örgütü olarak kabul ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Yayınlanma: 17.10.2008 - 18:16
Abone Ol google-news

Antalya'nın Alanya ilçesinde Danimarka Fahri Konsolosluğu açıldı. Alanya'da bir özel hastanenin ortaklarından doktor Metin Atalay, Danimarka'nın Alanya Fahri Konsolosu olarak atandı. Grand Kaptan Otel'de düzenlenen törenle Atalay'a fahri konsolosluk beratını, Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Jesper Vahr verdi.

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, iş adamları, turizmciler ve çok sayıda Danimarkalı konuğun katıldığı törende konuşan Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Jesper Vahr, terörle mücadele konusunda Türkiye'yi sonuna kadar desteklediklerini bildirdi.

Alanya'ya yıllar önce eşiyle tatile geldiğini anlatan Vahr, öteden beri Türkiye ve Alanya'ya sempatisi olduğunu söyledi. Vahr, ''Alanya'da Danimarka Fahri Konsolosluğu açılması, mükemmel giden Türkiye - Danimarka ilişkilerinin sembolü olmuştur'' dedi.

 

Beraberce savaşmalıyız

İki ülke ilişkilerinin çok eskiye dayandığını vurgulayan Vahr, bunu, Ayasofya Müzesi duvarlarındaki figürlerden anlamanın mümkün olacağını dile getirerek, bugün de bu ilişkilerin en sıcak şekilde sürdüğünü ifade etti.
Vahr şöyle konuştu:
''Bugün Danimarka, 60 bin Türkiyeli vatandaşıyla Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda samimi bir destekçisidir. Bu dostluk, her zaman Türkiye'nin duymak istediklerini değil, bazen de duyması gerekenleri söyleyerek gerçekleşmiştir. Türkiye'nin, AB'ye katılım sürecindeki reformları daha hızlı gerçekleştirebilmesi için, bunun böyle olması gerektiğini düşünüyoruz. Danimarka ve Türkiye, terör belasına karşı da beraber durmaktadırlar. Dün yine 5 askerin şehit olduğunu üzülerek öğrendim. Adı ne olursa olsun, bu terörist örgütlere karşı beraberce savaşmalıyız.''

Danimarka insanı ile Türk insanının, bir araya geldiğinde, birbirlerine kolay ısındığına işaret eden Vahr, bu yıl 200 bin Danimarkalı turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini, bu sayının önümüzdeki yıl 300 bine çıkmasını beklediklerini bildirdi. Özellikle Alanya ve çevresinin, Danimarkalıların tercih ettiği adres olduğunu da vurgulayan Büyükelçi, Alanya'da 3 bine yakın Danimarkalının, mülk sahibi olduğunu, bunun da çok önemli bir rakam sayılması gerektiğini belirtti. Vahr, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Buraya gelen ya da burada yaşayan Danimarkalıların büyük çoğunluğu, ülkenizden mutlu ayrılıyor. Zaman zaman küçük sorunlar yaşanabiliyor. Alanya'ya atanan sayın Konsolos, bu sorunların çözümünde önemli katkılar sağlayacak. İki ülke arasındaki ticaret hacminin genişlemesi için de çaba harcayacak. Zaten kendisi yıllardır Danimarkalılara yardım eden birisi. Sayın Atalay'ın, bu görevi kabul etmesinden dolayı çok mutluyuz.''

 

PKK'yi terör örgütü olarak kabul ediyoruz

Büyükelçi Vahr, törenden sonra gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Vahr, Danimarka'nın terör konusunda ne kadar Türkiye'nin yanında olduğu ve PKK'yı terör örgütü olarak kabul edip etmedikleri ve Roj TV'nin kapatılması için bir çalışma olup olmadığı yolundaki bir soru üzerine şunları kaydetti:
''Tabii ki, PKK'yı terör örgütü olarak kabul ediyoruz. Türkiye ile Danimarka ilişkilerinde, terörle mücadele konusunda operasyonel anlamda bile çok yoğun bağlar vardır. Biz, terörle mücadele eden ve her ortamda teröre karşı savaşan bir ülkeyiz. Bu konudaki tavrımız açıktır. Terörle mücadelede Türkiye'yi sonuna kadar destekliyoruz. Roj TV'nin kapatılması konusu ise benim ya da hükümetin karar verebileceği bir konu değildir. Şu anda Danimarka makamları, Roj TV'nin, kanunlara uygun yayın yapıp yapmadığını araştırıyor. Bunun içinde terörü özendirmek de var. Bu televizyon kanalının yayınlarında, Danimarka yasalarına aykırı bir durum olup olmadığı araştırılıyor.''

Vahr, Roj TV'nin, PKK'nın yayın organı olup olmadığı ve bu televizyon kuruluşu konusundaki şahsi görüşlerinin ne olduğunun sorulması üzerine de şu açıklamayı yaptı:
''Ben ve hükümetimizin şahsi görüşü, Roj TV'yi kapatmaya yetmez. Ama ben ve hükümetimiz, gerekli araştırmayı yapıyoruz. Bunu Türk makamlarıyla birlikte yapıyoruz. Mahkemeye uygun delil temin etmek açısından Türk makamlarıyla ortak çalışma yapıyoruz.''


Karikatür krizi

Vahr, iki ülke arasında 2 yıl önce yaşanan karikatür krizi ile ilgili bir soru üzerine de ''Ben 1 yıldır bu görevdeyim ve bu konuyla ilgili en ufak bir rahatsızlık duyulduğuna şahit olmadım'' diye konuştu.

Törende Alanya Kaymakamı ile Danimarka'nın Alanya Fahri Konsolosu Metin Atalay da birer konuşma yaptı. Kaymakam Doğan, Alanya'da 3 bine yakın Danimarkalı yaşadığının altını çizerek, ''İlçemizde böyle bir konsolosluğun oluşturulmasını büyük şans olarak görüyorum ve çok mutlu olduğumu ifade ediyorum'' dedi.

Danimarka'nın Alanya Fahri Konsolosluğu görevine getirilen doktor Metin Atalay da kendisine teklif edilen bu görevi kabul etmekten onur duyduğunu belirterek, ''Danimarka - Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmeye ve burada yaşayan yabancıların sorunlarını çözmeye çalışarak iki ülke arasında köprü olmaya gayret edeceğim'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler