Ergenekon 23 Ekim'e ertelendi

46'sı tutuklu 86 sanığın yargılandığı ''Ergenekon'' davasının 23 Ekim'e ertelendiği açıklandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki adliyede görülen davanın duruşmasında, tutuklu ve tutuksuz sanıkların ayrı ayrı yargılanmasına karar verildi. Önce tutuklu sanıklar yargılanacak.

Yayınlanma: 19.10.2008 - 09:18
Abone Ol google-news

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında haklarında dava açılan ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı ve İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk'un da aralarında bulunduğu 46'sı tutuklu 86 sanığın yargılanmasına dün saat 10:25'te başlandı.

Davanın ilk duruşmasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, ''avukatların duruşma salonuna ve kendilerine ayrılan bölüme sığmadıklarının gözlendiğini'' belirterek, salonu boşalttı.

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen davada, 280 kişi için hazırlanan duruşma salonunda yaklaşık 400 kişinin bulunduğu görüldü. Basın mensupları, sanık avukatları ve yakınları ile izleyiciler salonda yoğunluk oluşturdu. Bunun üzerine bazı sanık avukatları, bu şartlar altında yargılama yapılamayacağını savundu. Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, bunun üzerine, yargılamanın yapılıp yapılamayacağının mahkemenin takdirinde olduğunu belirterek, duruşma salonu içindeki yoğunluğa işaret etti ve kendilerinin de bundan memnun olmadığını bildirdi.

Şengün, fiili şartlar ve görüntünün değişik olabileceğini ancak mahkemeden kuşku duymamaları gerektiğini ifade etti. Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün, daha sonra ''avukatların duruşma salonuna ve kendilerine ayrılan bölüme sığmadıklarının gözlendiğini'' belirterek, içeridekilerden salonu boşaltmalarını istedi.

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki adliyede, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu ve tutuksuz yargılanan bazı sanıklar ile avukatları katıldı.

 

Şengün: Sıkıyönetim hakimi değiliz

Basın mensuplarının da salona girerek izlediği duruşmada, pek çok avukatın ve sanık yakınının ayakta kalması üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, tutuksuz sanıkların ifadelerinin ayrı bir günde yapılmasını teklif etti.

Söz alan sanık avukatlarından biri 35 yıllık avukat olduğunu ifade ererek, bu tür duruşma salonlarının ''sıkıyönetim'' mahkemelerinde olduğunu ileri sürdü. Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün bu sözler üzerine ''Sıkıyönetim hakimi değiliz, fiili şartlar değişik, görüntü değişik olabilir. Yargılamayı yapacak mahkemenin o tarafından asla kuşku duymayınız'' diye konuştu.

Duruşmadaki avukatlar da Şengün'ün sözleri üzerine, bu şartların savunma haklarının engellenmesi için yapıldığını öne sürdü. Bazı avukatlar da duruşmanın bir spor salonunda yapılması önerisinde bulundu. Söz alan sanık avukatlarından Uğur Alacakaptan da bu şartlar altında sağlıklı duruşma yapılamayacağını ileri sürdü. Alacakaptan, ''Bu miting havası içinde duruşma olanağı yoktur. Daha uygun şartlar altında hem sorgu hem savunma yapabilecek bir ortamda yapmak üzere duruşmanın ertelenmesini istiyoruz'' dedi.

Başkan Şengün, avukatların bir bölümünün de tutuksuz sanıkların avukatı olduğunu hatırlatarak, bu şekilde duruşma salonunu rahatlatarak daha nezih bir ortamda duruşma yapmanın iyi olacağını dile getirdi. Bunun üzerine sanık avukatlardan itirazlar geldiği duyuldu.

Ergenekon Duruşması'nda Mahkeme Başkanı Şengün'ün verdiği aranın ardından saat 13:00'de sanıklar tekrar salona alınmaya başlandı. Şengün, mahkemenin görüleceği duruşma salonunun küçük olması sebebiyle tutuklu ve tutuksuz sanıkların ayrı ayrı yargılanacağını açıkladı.

 

Önce tutuklu sanıkların ifadesi alınacak

Tutuklu ve tutuksuz sanıkların ifadelerinin ayrı oturumlarda alınmasına karar verdiğini anlatan Başkan Şengün, ilk oturumlarda tutuklu sanıkların ifadelerinin alınacağını açıkladı.

Her sanığın 3 avukatla temsil edilmesine karar verildiğini belirten Şengün, duruşma salonunun bitişiğindeki alanın duruşma salonundan sayılmasına, duruşma salonuna giremeyen basın mensupları ve sanık yakınlarının duruşmayı buradan takip etmesine, şu anki duruşma salonundaki LCD ekranlarından birinin bu alana çıkartılmasına ve bir diğerinin de duruşma salonundaki izleyicilerin bulunduğu alanın önündeki kolona takılmasına karar verdi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, bu kararlarını açıkladıktan sonra tutuksuz sanıklar ile avukatlardan salon dışına çıkmalarını istedi. Bunun üzerine tutuksuz sanıklar ile avukatlardan bir bölümü dışarı çıktı.

 

Cumhuriyet Gazetesi'nin müdahil olma isteği kabul edildi

Cumhuriyet Gazetesi'nin davaya müdahil olma talebi kabul edildi. Cumhuriyet Gazetesi avukatları Akın Atalay, Bülent Utku ve Tora Pekin, 17 Ekim'de Ergenekon davasına müdahil olmak için yargılamanın yapılacağı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurmuştu. Dilekçede, Ergenekon iddianamesinde suçtan zarar görenler arasında Cumhuriyet Gazetesi'nin bulunmamasının hukuka aykırı olduğunu belirtilmişti.

Mahkeme heyeti, davaya müdahil olmak isteyen Cumhuriyet Vakfı, DTP milletvekilleri, İnsan Hakları Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği ve diğer taleplere ilişkin Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in görüşünü aldıktan sonra Cumhuriyet Vakfı ile Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayın A.Ş.'nin müdahilliğinin kabulüne, diğer taleplerin ise gerekli incelemeler yapıldıktan sonra karara bağlanmasına hükmetti.

 

Davada Redd-i Hakim krizi

Tutuklu sanıklardan Kemal Kerinçsiz’in avukatı Kadir Kartal, Mahkeme Üyesi Haşıloğlu’nun tarafsızlığına gölge düşürecek davranışları olduğunu ve bu nedenle mahkemeden reddi hakim karar verilmesi gerektiğini söyledi.


Mahkemeye yetkisizlik talebi

Bazı sanık avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden yetkisizlik kararı vermesini talep etti. Sanık avukatları bu talebe gerekçe olarak Danıştay’ın Ankara’da bulunmasını, mağdurların Ankara’da yaşıyor olmasını ve tutuklu sanıkların hiçbirinde silah bulunmamasını gerekçe gösterdiler.


İP: “Dosya Anayasa Mahkemesi'ne gönderilsin”

İP Genel Başkanı Doğu Perinçek ve parti yöneticilerinin avukatı Mehmet Cengiz elkonulan dosyalarda parti eylemlerinin yer aldığını ve bu nedenle parti eylemlerinden dolayı, parti yöneticilerinin bu mahkemede değil Anayasa Mahkemesi’nde yargılanması gerektiğini belirtti.

 

Sanıklara istenen cezalar

Davanın, İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Nihat Taşkın ve Mehmet Ali Pekgüzel tarafından hazırlanan, 450 klasörden oluşan 2455 sayfalık iddianamesinde, tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün, ''kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmeye azmettirmek'' ve ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.

''Kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmeye teşebbüse azmettirmek'' suçundan 4 mağdur için ayrı ayrı cezalandırılması istenen Küçük'ün bu suça ilişkin toplam 52 ile 80 yıl arasında hapsi öngörülüyor.

Küçük'ün diğer suçlamalarla ilgili olarak da 194 ile 435 yıl arasında hapsi talep edilen iddianamede, tutuklu sanık Doğu Perinçek'in de ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep ediliyor.

Perinçek'in TCK'nın 220. maddesinde yer alan ''Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır'' hükmü uyarınca ''Kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmek'' suçundan da ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen iddianamede, Perinçek'in diğer suçlamalara ilişkin de 192 ile 417 yıl arasında hapse çarptırılması talep ediliyor.

İddianamede, Küçük ile Perinçek'e ilişkin sevk maddeleri arasında Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu'nun 73. maddesi ile Telsiz Kanunu'nun 32. maddesinin de bulunması dikkat çekiyor.

 

İlhan Selçuk ve diğerleri

Diğer sanıklardan tutuksuz yargılanan Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk ile tutuklu sanık Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ'ın da ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep ediliyor.

İddianamede, Selçuk ve Karadağ ile tutuksuz sanık eski İÜ Rektörü Kemal Yalçın Alemdaroğlu ve tutuklu Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol'un da TCK'nın 220. maddesinde yer alan ''örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır'' hükmü uyarınca ''kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.

Tutuklu sanık emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in ''kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmeye azmettirmek'' ve ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen iddianamede, bu sanıkların diğer suçlamalara ilişkin olarak da 217 ile 500 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talebinde bulunuluyor.

İddianamede, yine tutuklu olan avukat Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu diğer 79 sanığın ise değişik suçlamalardan 1 ile 74 yıl arasında değişen hapsi isteniyor.

 

Toplam tutuklu sayısı 68

''Ergenekon terör örgütü''ne ilişkin devam eden soruşturma kapsamında ise aralarında emekli Orgeneral Hurşit Tolon, gazeteci Tuncay Özkan, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in eski avukatı ve Aydınlık dergisi yazarı Emcet Olcaytu ve 3 teğmeninde bulunduğu 22 şüpheli tutuklu bulunuyor.

Haklarında dava açılan ve diğer tutuksuz sanıklar ile bu gün yargılanmalarına başlanan 46 tutuklu sanık da göz önünde bulundurulduğunda, olaya ilişkin halen tutuklu olan kişi sayısının 68 olduğu görülüyor.

Olayla ilgili tutuklanan ve aralarında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Üyesi emekli Hakim Albay Tanju Güvendiren, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ile İP Genel Başkan Yardımcısı ve Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever'in de olduğu bazı kişiler ise tahliye edilmişti.

 

Dava 23 Ekim'e ertelendi

Davaya, sanık ve avukatların talepleri değerlendirilmek üzere saat 16.25'te ara verildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki adliyede görülen davanın duruşmasına, sanık ve avukatların taleplerini karara bağlamak üzere ara verildiği açıklandı. Verilen aranın ardından tekrar başlayan Ergenekon Davası’na ilişkin duruşma, yapılan müdahillik, yetkisizlik, görevsizlik ve reddi hakim gibi taleplere ilişkin karar vermek üzere 23 Ekim Perşembe gününe ertelendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler