AKP'nin Yüce Divan rekoru

Başbakan Erdoğan'ın, "Ben Yüce Divan ile korkmam. Biz, bu yola beyaz gömleğimizi giyerek çıktık" sözü siyasette Yüce Divan tartışması başlattı.

Yayınlanma: 07.08.2010 - 10:49
Abone Ol google-news

Türkiye'nin Yüce Divan seyir defterine bakıldığında 1928'den 2004'e yani AKP Hükümeti'nin komisyonlarına kadar 12 kişinin Yüce Divan'a gönderildiği ortaya çıktı. AKP'nin iktidara gelmesiyle birlikte bu sayıya 8 isim daha eklendi. Üstelik AKP döneminde ilk kez bir eski başbakan Yüce Divan'a yollandı.

Türkiye'nin siyasi tarihinde ilk Yüce Divan yargılaması 1928'de Bahriye eski Bakanı İhsan Bey (Eryavuz) ile başladı. Bu tarihten itibaren Yüce Divan'da yargılamalar devam etti ve 12 Eylül askeri darbesine kadar 5 bakan Yüce Divan'a gitti. 12 Eylül yönetimi de 4 bakanı Yüce Divan'da yargıladı. 1985'de Turgut Özal hükümetinde 1 ve 1993'de Süleyman Demirel hükümetinde de 2 bakan bakan Yüce Divan'da yargılandı. 1928'den 1993'e kadar Yüce Divan'da yargılanan bakanların isimleri şöyle:

Bahriye eski Bakanı İhsan Bey (Eryavuz) (1928)
Ticaret eski Bakanı Ali Cenani (1928)
Bahriye eski Bakanı Mahmut Muhtar Paşa (Katırcıoğlu) (1929)
Gümrük Tekel eski Bakanı Suad Hayri Ürgüplü (1947)
Ticaret eski Bakanı Mehmet Baydur (1964)
Sosyal Güvenlik eski Bakanı Hilmi İşgüzar (1981)
Gümrük ve Tekel eski Bakanı Tuncay Mataracı (1981)
Bayındırlık eski Bakanı Şerafettin Elçi (1982)
Bayındırlık eski Bakanı Selahattin Kılıç (1982)
Devlet eski Bakanı İsmail Özdağlar (1985)
Bayındırlık eski Bakanları Safa Giray ve Cengiz Altınkaya (1993)

 

Akp zamanında 8 bakan Yüce Divan'a gitti

1993'ten sonra AKP iktidarında Yüce Divan yargılamaları 2004'te yeniden başladı. AKP iktidarında Yüce Divan'a gidenler konusunda neredeyse rekor yaşandı. AKP'nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra biri Başbakan olmak üzere 8 siyasetçi Yüce Divan'a gitti. AKP döneminde Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir eski başbakan da Yüce Divan'da yargılanmış oldu. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, "Türkbank ihalesine fesat karıştırdığı" iddiası ile Yüce Divan'a gönderildi.

Yüce Divan'da sadece eski Enerji Bakanı Cumhur Ersümer "görevi kötüye kullanmak" suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Ersümer'in cezası ertelendi. İşte AKP döneminde Yüce Divan'a giden bakanlar:

Enerji ve Tabii Kaynakları eski Bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan 13 Temmuz 2004 tarihinde Yüce Divan'a sevkedildiler.

DSP, MHP, ANAP Koalisyon Hükümeti'nde (57. Hükümet) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Hüsamettin Özkan ile Devlet Bakanlığı görevinde bulunan Recep Önal, 15 Haziran 2004'te Yüce Divan'a sevkedildi.

13 Temmuz 2004'te, eski Başbakan Mesut Yılmaz ile Devlet eski Bakanı Güneş Taner Yüce Divan'a gönderildi.

2004 yılında TBMM Soruşturma Komisyonu, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu`nun, Yüce Divan'a sevkini kararlaştırdı.
 

2004 yılında Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Koray Aydın Yüce Divan'a gönderildi.

Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın peşinde

Siyasette Yüce Divan tartışmasını alevlendiren ise Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "iktidara geldiklerinde Erdoğan'ı Yüce Divan'a gönderecekleri" sözü oldu. 12 Eylül'de yapılacak Anayasa değişikliği paketi oylaması için yollara düşen ve "hayır" kampanyası yürüten Kılıçdaroğlu, konuşmalarında sık sık bu konuya vurgu yaparak, "Bu yasa değişikliği Recep için geliyor. Recep'i Yüce Divan'a göndereceğiz. Kul hakkı yiyenlerden Anayasa Mahkemesi'ne de gitse ABD'ye de gitse hesap soracağız" dedi.

Beyaz gömlek restleşmesi

Kılıçdaroğlu'nun sık sık Yüce Divan'a vurgu yapması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aydın mitinginde, "Ben Yüce Divan ile korkmam. Biz, bu yola beyaz gömleğimizi giyerek çıktık" dedi. Erdoğan'ın bu sözüne ise CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, "Biz, sizi inançlarınızdan veya düşüncelerinizden dolayı değil, uyguladığınız politikalardan dolayı değil, üzerine oturduğunuz yolsuzluk dosyalarından dolayı Yüce Divan'a göndereceğiz. Hedef saptırmasın Sayın Başbakan" diyerek karşılık verdi.

Yüce Divan Düellosu

Siyaset kazanı kaynarken meydanlara ise önümüzdeki günlerde liderlerin Yüce Divan restleşmeleri ve düelloları damgasını vuracak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler