Referandum dünya basınında

Dünyanın önde gelen yayın organları referandum haberini manşetten okuyucularına duyurdu.

Yayınlanma: 12.09.2010 - 17:03
Abone Ol google-news

Referandum, BBC, CNN, Deutsche Welle, El Cezire, El Pais, Press TV, Jerusalem Post, El Mundo, Haaretz, Die Welt gibi basın ve yayın organlarının internet sitelerinde haber ilk haber olurken, Reuters ve AFP haber ajansları Türk televizyonlarında sonuçlar açıklanır açıklanmaz haberi "Acil" koduyla geçti.

Hürriyet'in haberine göre, Reuters daha sonra gönderdiği geniş haberini "Türkiye'de hükümet referandum zaferine hazır" başlığıyla yayımladı. Ajans ayrıca Türk ve yabancı analistlerin görüşlerinden oluşan bir ilk yorum derlemesini de abonelerine gönderdi.

Associated Press de Türk televizyonlarından aldığı sonuçları "Türk medyası 1980 darbesinden sonra hazırlanan anayasadaki değişikliklere destek verildiğini bildirdi" şeklinde duyurdu. AFP'nin haberinde ise oy sayımının AKP'ye verilen desteğin büyük olduğu doğu illerinden başladığına, muhalefetin ise Batı'daki kalabalık şehir merkezlerinde toplandığına dikkat çekildi.

Referandum haberleri Google News'de haber sıralamasında birinci sıraya yükseldi. Le Figaro’nun ana sayfasından yayımladığı referandum haberi de günün en çok yorumlanan haberi oldu. Sonuçlar yavaş yavaş açıklanırken güncellenen haberin başlığı ise "Türkiye ordunun rolünü azaltmak için oy kullandı" oldu.


Dünya sonuçları canlı yayınla izliyor

Önde gelen yabancı televizyon kanalları da gün boyunca İstanbul’daki muhabirleri aracılığıyla dakika dakika referandumun nabzını tuttu.

Avrupa'nın geneline yayın yapan Euronews hazırladığı Türkiye programıyla referanduma geniş yer verirken, kanalın internet sitesindeki haberler sürekli olarak güncellendi. BBC televizyonu da referandumdan canlı yayın yaptı.

CNN haberi "Türkler Erdoğan hükümeti için kritik sınavda oy kullandı" başlığıyla verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun referandumda oy kullanamaması da yabancı basın organlarında kendisine geniş yer buldu.

 

İspanya'da da manşette

İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais, Türkiye’deki anayasa referandumuna yönelik bir analiz yayımladı ve internet sitesinde ilk manşet olarak verdi.

Önceki ankete göre, yakın bir oranla evet çıkacağınım belirten gazete, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nunsa tablolarda yaşanan bir sıkıntı yüzünden oy kullanamadığına dikkat çekti.

İstanbul’daki yağışlı hava şartlarının seçmenleri zorladığını söyleyen El Pais, son kırk yılda dört askeri darbe gören Türklerin böyle zorlu şartlara alışkın olduklarını belirtti ve en son 1982 yılında gerçekleşen darbeyi yaşayan Zübeyde Matur’un anılarına yer verdi.

 

Alman basınında referandum

Alman basını Türkiye'deki Anayasa referandumuna geniş yer ayırdı. Alman haber  ajansı Deutsche Welle, "Türk halkı Anayasa hakkındaki kararını veriyor" başlığıyla yayınladığı haberinde, "Anayasa değişikliği için uzun süren tartışmalar sonucunda Türk halkı sandık başına gidiyor. Anketlere göre halk Anayasa'da yapılan değişikliklere onay veriyor" yorumunu yaptı.

 

BBC'den flaş analiz

BBC'nin internet sitesinde kritik referandum manşetten düşmedi. Haberi, "Erken sonuçlar Türklerin yeni anayasaya destek verdiğini gösteriyor" başlığıyla veren site bir de flaş analiz yayımlandı.

Yunan basını

Türkiye'de bugün yapılan referandumun sonuçları, Yunan basını tarafından ''Türkiye anayasa değişikliğine 'evet' dedi'' ifadesiyle verildi.

Referandumun sonuçlarının çıkmasının hemen ardından, konuyu okuyuculara taşımaya başlayan internet siteleri, ''Türkler'in yüzde 60'ına yakın bölümü, televizyonların verdiği bilgiye göre hükümetin, yargı gücünün kısıtlanmasını hedef alan anayasa değişikliği önerisine evet dedi'' ifadesini kullandılar.

''Referandumda Erdoğan galibiyeti'' şeklindeki başlıklarla da sunulan haberlerde, Türk analizcilerin, bu tür sonuçların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 2011 seçimleri için destek teşkil ettiğini belirttikleri vurgulandı.

Diğer yandan, Yunan Devlet televizyonu ERT'in internet sitesinde yeralan haberde ise, bu sabah saat 07.00 itibariyle gidilen referandumun, anayasanın kaderini belirleyeceği gibi, siyasi gelişmeleri de etkileyeceği değerlendirmesine yer verildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler