Barzani'den Gülen'e kıyak

Gülen cemaatine ait Işık Üniversitesi'nin kurulduğu Erbil'in değerli bölgesindeki 100 dönümlük arsayı bölgesel Kürt yönetimi hibe etmiş. Üniversitenin başına ise Diyarbakır Dicle Üniversitesi'ndeki görevi sırasında "türbana özgürlük" bildirisine imza atan öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Salih Hoşoğlu getirildi.

Yayınlanma: 23.10.2008 - 10:45
Abone Ol google-news

Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Fezalar Eğitim Kurumlarının Irakın kuzeyinde açılışını yaptığı Işık Üniversitesinin arsasının, bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzaninin talimatı ile cemaate hibe edildiği öğrenildi. Erbilin gelişen bölgesindeki 100 dönümlük arsanın değerinin Kuzey Irak standartları çerçevesinde oldukça yüksek olduğu da belirtildi. Üniversitenin başına ise Diyarbakır Dicle Üniversitesindeki görevi sırasında türbana özgürlük bildirisine imza atan öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Salih Hoşoğlu getirildi.

Edinilen bilgilere göre, Kuzey Irakta bir üniversitenin kurulması ve faaliyete geçmesi için Gülen cemaati ile bölgesel Kürt yönetimi arasında temaslar, ABD işgalinin sonrasında başladı. Fezalar Eğitim grubu Erbilde İngilizce eğitim yapacak bir üniversite açma önerisini bölgesel Kürt yönetiminin başbakanı Neçirvan Barzaniye iletti. Daha sonra bu öneri bölgesel Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzaniye de iletildi. Barzaninin, Fezalar Eğitim kurumunun Erbilde özel bir üniversite açması önerisine olumlu yanıt vermesinden sonra çalışmalar başlatıldı. Üniversitenin faaliyete geçmesi için de gerekli izin bizzat Barzani tarafından Fezalar Eğitim Kurumlarına verildi. Hatta, üniversitenin faaliyete geçmesini kolaylaştırmak için yine Barzaninin talimatıyla Fezalar Eğitim kurumuna, Erbilin gelişmekte olan bir bölgesinde 100 dönümlük arazi hibe edildi. Gülen cemaatinin Irakın kuzeyinde ve Kerkükte toplam 11 okulu bulunuyor. Erbildeki üniversiteyi açan Fezalar Eğitim Birliğinin, Erbil ve Süleymaniyedeki Işık ve Nilüfer ile Kerkükte Erkek Çağ Okulları, Selahattin Eyyûbi Koleji ve Özel Süleymaniye Kız Koleji bulunuyor.

Mesud Barzaninin yeğenleri, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabaninin akrabaları, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Genel Sekreteri Fazıl Mirani, bölgesel Kürt yönetiminden birçok bakan, milletvekili ile genel müdürler, belediye başkanlarının çocukları da bu okullarda eğitim görüyor. Okulların bina giderleri dahil bütün masrafları da bölgesel Kürt yönetimince karşılanıyor. Bu okullarda, cemaat aracılığı ile bölgeye gönderilen Türk ve Avrupalı öğrenciler de eğitim görüyor. Bugüne kadar mezun öğrenci sayısı ise 800e yaklaştı.

30 Ağustos 1996da dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin desteğindeki Barzani peşmergelerinin, Talabaninin denetiminde bulunan Erbile girmesinden sonra başta Kızılay olmak üzere bütün uluslararası örgütler bölgeyi terk etmiş, ancak Barzani, Gülen cemaatine ait liseye dokunmamıştı. Lise de kapısına IKDPnin sarı bayrağını çekmişti.

 

İsim benzerliği

İstanbuldaki Feyziye Mektepleri Vakfının sahibi olduğu Işık Üniversitesinin, Erbildeki Işık Üniversitesi ile bir ilgisinin bulunmadığı belirtildi. Feyziye Mektepleri Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Volkan Kırım, Kuzey Iraktaki Işık Üniversitesi ile Feyziye Mektepleri Vakfı olarak hiçbir bağımız bulunmamaktadır. Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi ile sadece isim benzerliği vardır dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler