Kuşların sırrı mini dinozorda

Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunan, 150 milyon yıllık dinozor fosilinin kuşların gelişimine ilişkin yeni ipuçları verebileceği açıklandı.

Yayınlanma: 23.10.2008 - 11:24
Abone Ol google-news

Fosili inceleyen Pekinli paleontologlar Epidexipteryx hui adlı dinozorun 164 gram ağırlığında olduğunu tahmin ettiklerini ve tüyleri olmasına rağmen uçamadığını vurguladı. Kedi yavrusu büyüklüğündeki dinozorla ilgili İngiliz Doğadergisinde yayımlanan makalede, bulduğu veya çaldığı yumurtalarla beslenen dinozorun tüylü olmasının Kuşların öncüsü onlar mıydı?” sorusunu yeniden gündeme getirdiği belirtildi.

Pekinli ekip, tüylerin sıcaklık mı sağladığı yoksa ağaçta yaşayan bir dinozorun başka bir yere havalanmasına, başka deyişle kısıtlı da olsa uçma özelliğine yardımcı mı olduğu gibi tezler üzerinde durdu. Ancak minik dinozorun kuyruğundaki tüylerin dişilere kur yapmak için kullandığı savında hemfikir oldu ve devam ettirecekleri inceleme ve araştırmaların kuşların gelişimine ait önemli ipuçları vereceğini düşündüklerinin altını çizdi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler