"Yabancılara güven vermek hayati önem taşıyor"

Financial Times, Türkiye’nin, yabancı yatırımcılara güven vermesinin önemini vurgularken, “Diğer yükselen piyasalar gibi daha risk varlıkların satışından olumsuz etkilenen Türkiye için yatırımcılara güven verilmesi, hayati önem taşıyor. Sadece bu ay lira, dolara karşı değerinin üçte birini kaybetti” dedi.

Yayınlanma: 24.10.2008 - 09:20
Abone Ol google-news

FT: “TÜRKİYE İÇİN YATIRICIMLARA GÜVEN VERMEK HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”



Türk ekonomisinin durumu ve buna ilişkin gelişmeler yurt dışında artan bir ilgi uyandırıyor. Financial Times gazetesi, Türkiye’nin, yabancı yatırımcılara güven vermesinin önemini vurgularken, “Diğer yükselen piyasalar gibi daha risk varlıkların satışından olumsuz etkilenen Türkiye için yatırımcılara güven verilmesi, hayati önem taşıyor. Sadece bu ay lira, dolara karşı değerinin üçte birini kaybetti” dedi.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye’de son günlerde açıklanan ekonomik önemler üzerinde durduğu haber analizinde “Türkiye, yatırımcı güvenini artırmayı hedefliyor” başlığını kullandı. Ankara kaynaklı Delphine Strauss imzalı haberinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın “hükümetin mali disiplinden ayrılmayacağı konusunda yatırımcılara güven vermeye yönelik” bütçe önlemlerini açıkladığını kaydetti. Buna karşın ekonomistlerin 2009 harcama hedeflerinin “fazla iyimser” olduğunu söylediklerine işaret eden gazete, “Diğer yükselen piyasalar gibi daha risk varlıkların satışından olumsuz etkilenen Türkiye için yatırımcılara güven verilmesi, hayati önem taşıyor. Sadece bu ay lira, dolara karşı değerinin üçte birini kaybetti” dedi.


“Bağımsız iktisatçılar daha az iyimser"

İngiliz gazetesi, “IMF’nin devreye girmeden” hazırlanan bütçenin, 2009 büyümesinin yüzde 4’e ulaşacağı varsayımına dayandığını belirtirken bağımsız iktisatçıların daha az iyimser olduğunu ve büyümenin ancak yüzde 3 olacağını tahmin ettiklerini yazdı. Gelecek yıl yerel seçimle karşı karşıya olan hükümetin, IMF anlaşması geçen Mayıs’ta sona erdiğinde kısıtlamalardan kurtulmaya istekli olduğunu öne süren gazete, ancak halen “ihtiyatlı” bir anlaşma için IMF ile görüşmeler yaptığını kaydetti.


Bütçe IMF anlaşması için yeterli mi?

FT’ye konuşan İstanbul Analytics danışmanlık şirketinden Murat Uçer de, hazırlanan bütçenin IMF ile anlaşma yapmak için yeterli olmayacağı görüşünü dile getirirken KDV ve ithalat vergi gelirlerinin, tüketici harcamalarındaki yavaşlamaya duyarlılık göstereceğine işaret ederken borç ödemelerinin maliyetinin yükselebileceğini de söyledi. Buna karşın tüm analistlerin karamsar olmadığını, Morgan Stanley ekonomisti Tevfik Aksoy’nun bütçenin IMF anlaşması için “kabul edilebilir bir temel” gibi göründüğünü ifade ettiğine dikkat çeken dergi, Unakıtan ve Merkez Bankası’nın, küresel krizin etkilerinin yumuşatılması için açıkladığı diğer bazı önlemlere de dikkat çekti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler