Etlerde bakteri ve virüs iddiaları

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, etlerde bakteri ve virüs iddialarıyla ilgili olarak, ''yasalar çerçevesinde alabileceğimiz tedbirleri alıyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 20.09.2010 - 14:06
Abone Ol google-news

AB tarım bakanlarının gayri resmi toplantısına katılan Eker, yaptığı açıklamada iddialarla ilgili şunları söyledi:''(Bakteri ve virüs iddiaları) yeni bir şey değil. Haziran ayında bir şikayet üzerine yaptığımız denetimler var. Bir firma, bir başka firmanın kendisinden hamburger aldığını fakat etin bozuk olduğu gerekçesiyle parasını ödemediğini belirterek bize başvurdu. Etlerinin bozuk olmadığını söylediler. Biz de bunun üzerine hamburger deposuna gidip sorduk. 'Bu etleri gönderdim, imha ettim' dediler. Sonra bizim elemanlarımız etlerin imha edildiği söylenen katı atık tesisine gidiyor. Onlar da 'bir köpek çiftliğine götürüp orada imha ettik' diyorlar. Yani köpeklere yedirmişler. Personelimiz bakıyor ki oradaki köpek sayısı bu eti bir anda tüketebilecek kadar değil. Bunun üzerine o katı atık tesisi hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduk ve maliye ve çevre bakanlıklarına bilgi veriyoruz.O arada şikayete konu olan firmanın deposundaki ürünlerden de numuneler alınıyor. O ürünlerden bazılarında 'listeria' bakterisi bulunuyor. Bu tür sağlığa zararlı bir şey tespit edersek yaptığımız işlemler var. Gerçekten sağlığa zararlıysa o ürünü toplatıyoruz. Eğer itiraz olursa referans laboratuvarı var, oradan çıkan sonuca göre karar veriyoruz. Ceza kanununu ilgilendiren bir şeyse cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz. Bazen idari para cezası veriliyor. İkisi birlikte de olabiliyor. Bazen işin niteliğine göre üretim izni iptal ediliyor. İthal ürünse ithalat izni iptal ediliyor. Yasalar çerçevesinde alabileceğimiz tedbirleri alıyoruz.''

AB Tarım Bakanları gayri resmi toplantısı

AB Dönem Başkanı Belçika'nın davetiyle toplanan AB tarım bakanlarının yarın sona erecek gayri resmi toplantısını da değerlendiren Eker, AB üyelik müzakerelerinde ''Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı'' faslının haziran ayı sonunda müzakerelere açıldığını hatırlatarak ''burada bulunmamız önemli'' dedi.

Tüketicileri, üreticileri ve tedarikçileri ilgilendiren böyle hayati bir fasılın açılmış olmasının halkın güvenilir gıdaya erişimi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Eker, Türkiye'deki ilgili mevzuatı AB ile uyumlu hale getirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Mehdi Eker, toplantı vesilesiyle gıda güvenliği faslının açılışının ardından ilk kez AB yetkilileriyle temasta bulunma fırsatı yakaladığını ve AB Komisyonu'nun tarım ve kırsal kalkınmadan sorumlu Üyesi Dacian Cioloş, Belçika Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters ve AB'li birçok meslektaşıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini anlattı.

Görüşmelerde Türkiye-AB üyelik müzakerelerini ve hububat ürünlerinde küresel fiyat artışlarını ele aldıklarını aktaran Eker, yarınki toplantıda da AB ortak tarım politikasını tartışacaklarını ifade etti.

Bu arada AB Dönem Başkanı Belçika, konuk tarım bakanlarını Brüksel yakınlarındaki seralara götürerek inceleme yaptırdı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler