Balçıktaki tarihi kepçe kaldıracak

Karamut, kazıyı hızlandırmaları yönündeki baskı yapıldığı ile ilgili iddialara açıklık getirdi: “Marmaray projesi de bir yandan hızla ilerliyor. Balçığın çıktığı alanda köstebek girerek kazı yapacağından buraya öncelik verin dediler sadece. Orayı tahrip edin demediler. Alana kepçenin girmesinin koşullarını biz belirleyeceğiz. Kepçe çalışırken mimari bir kalıntı çıkarsa da kepçe duracak.”

Yayınlanma: 24.10.2008 - 16:50
Abone Ol google-news

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü İsmail Karamut, Marmaray projesi kapsamında Yenikapı’da süren arkeolojik kazılarda ulaşılan neolitik çağa ait kalıntıların yanında bulunan balçık tabakanın; hem çalışmaların hızlanması hem de çamurda arama yapmanın zorlukları nedeniyle kepçe ile kaldırılacağını söyledi. Kepçe çalışırken başında arkeologların da bulunacağına dikkat çeken Karamut, işlem sırasında mimari bir kalıntıya rastlanırsa çalışmaya derhal son verileceğini belirtti.

İlk buluntu


Yenikapı’daki arkeolojik kazılarla ilgili ortaya çıkan iddialar hakkında gazetemize konuşan Karamut, Pendik, Yarımburgaz ve Fikirtepe’de neolitik çağa ait kalıntılar bulunduğunu ancak ilk kez tarihi yarımadada bu çağa ait kalıntılara ulaşıldığını anlattı.

Karamut, “Antik Lykos Deresi’nin bulunduğu bölgede rastladık yerleşim kalıntılarına. İstanbul 4 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun kararı doğrultusunda 20’ye 25 ölçülerinden sondaj açtık. Bataklıkta herhangi bir mimari ve kültür tabakası bulamadık” dedi. Sondaj sırasında ahşap ve seramik kalıntılar bulduklarını ifade eden Karamut, kürek-kazma gibi aletlerle balçıkta çalışma yapmanın kültürel varlıklara daha çok zarar verdiğini söyledi.

'Sempatik değil...'

Karamut, “Balçığı kepçelerle blok halinde alıp başka bir yere taşıyıp orada balçığı ayıklayalım diye karar verdik. Kepçe, kazı için sempatik bir araç değil. Ancak biz kepçeyi kültür varlığını tahrip etmek için değil, işi hızlandırmak ve bataklığın içindeki buluntuların tahribini önlemek için kullanıyoruz” dedi.

Yenikapı’da kazı yaptıkları 58 bin metrekarelik alanın 3 bin 300 metrekaresinin bataklık alan olduğunu ve buranın kepçe ile kaldırılmasına karar verildiğini söyleyen Karamut, kazı yöntemine ancak kazı başkanının karar verebileceğine dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler