30 yıl sonra konuştu

12 Eylül darbesini gerçekleştiren komutanlardan Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, yıllardır konuşulan rüşvet iddialarına ilişkin olarak, "Bir karmaşa içerisinde bu iş devam edip duruyor. Öyle bir entrikalar dönüyor ki. Şerefsizliktir, haysiyetsizliktir" dedi.

Yayınlanma: 23.09.2010 - 20:11
Abone Ol google-news

12 Eylül 1980 darbesinin komutanlarından Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, 30 yıl sonra ilk kez konuştu. Şahinkaya Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Bulut'un sorularını yanıtladı.

18 yaşında subay olduğunu, Amerika'da 2 sene uçuş eğitimi aldığını belirten Şahinkaya, havacılığı Amerika'da öğrendiğini ifade etti.

Şahinkaya, "O seneler uçaklar Belçika'nın Hollanda'nın hurdalarından toplanan uçaklardır. Kıbrıs Harekâtı boyunca uçakların parça bekleyen uçakları, faal bir hale getirmek için Almanyalar'a gittik. Yani zamanın gereği olarak bir havacılık sanayine ihtiyaç vardı" dedi.

Havacılık sanayinin o dönem hayal olduğunu anlatan Şahinkaya, "Millet, verdikleri paralarla bizi harekete geçirdi ve en nihayet Genelkurmay Başkanlığı F-16 uçağının alınmasına karar verdi. F-16 sanayisinin kurulmasına karar verildi" diye konuştu.

Şahinkaya, neden F-16'nın tercih edildiğine ilişkin ise "Ben çift motorlu F18 tercih ediyordum, çünkü çift motorluydu. Fakat mahçup etmedi F 16 uçağı. Ama Genelkurmay başkanlığının görüşü hem ucuz olsun, hem fiyat farkı vardı. Bu arada Yunanistan'ı da işaret etmek isterim. Bu herhalde zamanın tehdidi karşısında bazı kararları harekete geçirdi. Bulandırmak için ne lazım gelirse onu yapmaya başladılar önünün kesilmesi için" dedi.

Şahinkaya, yıllardır konuşulan rüşvet iddiaları ile ilgili olarak da "Bir karmaşa içerisinde bu iş devam edip duruyor. Bir söyledikleriyle bir söyledikleri tutmuyor. Benim Hava Kuvvetleri Komutanlığım sırasında alınan hiçbir karar şahsi değildir. Öyle bir entrikalar dönüyor ki. Şerefsizliktir, haysiyetsizliktir. Kaldı ki ben uçak sanayinin kurulmasına büyük emeği geçmiş bir insanım. İnsan evladına ihanet eder mi, nankörlük eder mi?" şeklinde konuştu.

30 yıl süren sessizliğinin nedenini de açıklayan Şahinkaya, "Karar verdik sadece Kenan Paşa konuşacaktı. Fakat artık geçici 15. madde de kalktıktan sonra konuşmaya karar verdim. Konuşsaydık zamanın idarecileri gibi herkes kendi fikrine göre değerlendirecekti" ifadesinde bulundu.

Şahinkaya, 12 Eylül için, Amerika'ya atfedilen "Bizim çocuklar başardı" ifadelerine ilişkin ise, "Bu çok garip, bunu kendimize yediremiyoruz. Biz onların çocukları değiliz. Kendi başlarına gelin güvey oluyorlar. Amerikalıların sözüyle hareket edecek halimiz yok" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler