CHP'li Öztürk'ten Başbakan'a 12 Eylül sorusu

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, referandum kampanyasında meydanlarda verdiği sözleri hatırlatarak, "12 Eylül darbesinin çocuğu olan yüzde 10 seçim barajını neden kaldırmıyorsunuz ya da neden makul bir seviyeye indirmiyorsunuz" diye sordu.

Yayınlanma: 08.10.2010 - 08:48
Abone Ol google-news

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Başbakan ve AKP'li yetkililerinin Anayasa değişikliklerinin kabulü halinde 12 Eylül 1980 darbe hukuku ile hesaplaşılacağı yönündeki taahhütleri olduğunu belirten Öztürk, "12 Eylül 1980 darbesinin mağdur ettiği kişilerin durumları ne olacak? 12 Eylül 1980 darbe hukuku ile yargılanıp idam edilenler, ölenler, işkence görenler, sakat kalanlar, işinden atılanlar, özlük hakları çiğnenenlerin, o dönemde hapse giren kişilerin durumları ne olacaktır" diye sordu.

"Tazminat ödeyecek misiniz?"

12 Eylül 1980 askeri darbe yönetiminden zarar gören kişilere ya da haleflerine maddi ve manevi tazminat ödenip ödenmeyeceğini merak eden Öztürk, "Bunun için gerekli yasaları çıkaracak mısınız" diye sordu. CHP'li Öztürk, Başbakan'a, şu soruları sordu:
"12 Eylül yasadışı bir girişim olduğuna göre, bundan zarar görenlerin itibarları iade etmeyi düşünmüyor musunuz? Bu kişilerin itibarlarının iadesi için gerekli yasal düzenlemeleri yapacak mısınız?
AKP'nin geçen dönemki bir grup toplantılarından birisinde ağlayarak haksız idam edildiğini söylediğiniz Erdal Eren, Mustafa Pehlivanlı dahil hiçbir siyasi fark gözetmeksizin 12 Eylül darbe yönetiminde idam edilen sağ ve sol görüşlü tüm kişilerin idam edilmelerine ilişkin kanunların yürürlükten kaldırılması hakkında verdiğim ve halen TBMM Adalet Komisyonu'nda bekleyen kanun teklifimin, görüşülüp yasalaşmasını sağlamak için herhangi bir katkı ve destek verecek misiniz?
12 Eylül darbe hukuku ile hesaplaşmak, 12 Eylül ürünü olan yasal düzenlemelerin ortadan kaldırılmasını gerektirdiğinden 12 Eylül 1980 Askeri darbesi döneminde çıkartılan 669 yasa ve 139 kanun hükmünde kararname ne olacaktır? Bu çerçevede; milletin iradesinin tam ve eksiksiz olarak TBMM'ye yansımasını önleyen ve 12 Eylül darbesinin çocuğu olan yüzde 10 seçim barajını neden kaldırmıyorsunuz ya da neden makul bir seviyeye indirmiyorsunuz?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler