Altın Portakal Film Festivali 'Çakal' ile başladı

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, yarışma adayı filmlerden Erhan Kozan'ın yönettiği ''Çakal''ın gala gösterimiyle başladı.

Yayınlanma: 09.10.2010 - 12:40
Abone Ol google-news

Türkiye'nin en uzun soluklu sinema festivali Altın Portakal, 47. yılına girdi. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali heyecanı, yarışma adayı filmlerin gala gösterimiyle başladı. Festivalin Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışmasında ödül arayan yarışma adayı filmlerinden ''Çakal'', izleyici ile gala gösterimiyle festivalde buluşan ilk film oldu.

Reklam yönetmeni Erhan Kozan'ın ilk uzun metrajlı filmi olan ve ocak ayında çekimleri yapılan ''Çakal'' ünlü oyuncularıyla iddialı yapımlar arasında yer alırken, filmin galasını Kadir İnanır'ın başkanlığındaki jüri de sinemaseverlerle birlikte izledi. İsmail Hacıoğlu, Uğur Polat, Erkan Can, Cüneyt Türel ve Damla Sönmez'in baş rollerini paylaştığı suç-drama türündeki filmde, ''İstanbul'un arka sokaklarında, karanlık dünyalarda var olmaya çalışan ve kaybedecek bir şeyi olmayan Akın adlı gencin öyküsü'' anlatılıyor. Filmin gösteriminin ardından düzenlenen söyleşiye yönetmen Erhan Kozan ile senarist Sertan Telli ve oyuncu grubu katıldı.

Yönetmen Kozan, bazı izleyicilerin filmde yer alan küfürlü diyaloglara yönelik eleştirisi üzerine, ''Filmde argoyu kullandık. Filmdeki karakterler gibi insanların her gün sokakta fark etmeden yanlarından teğet geçiyoruz. Argoyu kullanmasaydık gerçekçi olamayacaktık. Sinema ile bu gerçekliği izleyiciye de hissettirmek istedik'' dedi. ''Çakal'' filminde bir çok mesajın bulunduğunu ve bir insan hikayesi ortaya koyduklarını anlatan Kozan, ''Çakal, 'kara film' türüne yaklaşıyor ama biz filmi yumuşattık. Türkiye'nin kara film türü için biraz daha zamana ihtiyacı var'' diye konuştu.

Kozan, filmin ilk kez festivalde izleyiciyle buluşmasının da kendisini heyecanlandırdığını ifade ederek, Altın Portakal ödülüne yönelik soruya, ''Burada olmanın heyecanıyla uyuyamadım. Altın Portakal'ı alırsam, başımın üstünde taşırım'' yanıtını verdi. Oyuncu Cüneyt Türel de filmin toplumdaki genç kuşağın ailesi, çevresi, diğer insanlar ve çeşitli değerlere ne kadar yabancılaştığını anlattığını belirterek, kendisinin filmde rol almaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Oyuncu İsmail Hacıoğlu ise yönetmen Erhan Kozan ile filmin ve masa başı aşamasında yoğun çalıştıklarını, sete girdiklerinde ise karaktere uygun doğallığı sergilemeye çalıştığını ifade ederek, usta oyunculardan çok önemli tecrübeler edindiğini de sözlerine ekledi. ''Çakal'' filmi, 17 Aralık'ta sinemalarda gösterime girecek.

 

Ödül arayan 'Gişe Memuru''nun gala gösterimi yapıldı

47. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda ödül arayan ''Gişe Memuru'' filminin gösterimi yapıldı.

Antalya Kültür Merkezindeki gösterimin ardından söyleşi düzenlendi.

Yönetmen Tolga Karaçelik, sesçisinden oyuncusuna ve ışıkçısına kadar tüm ekibin çekimlerden büyük keyif aldığını söyledi.

Hukuk eğitimi aldığını, ancak bu mesleği yapmak istemediğine karar vererek daha sonra sinema eğitimi de aldığını belirten Karaçelik, insanların istediklerini yapmaları gerektiğini ifade etti.

İnsanların evlerinden çıkarak işlerine gittiklerini ve hayatı bu döngüde yaşadıklarını dile getiren Karaçelik, ''Bir kutudan çıkıp diğer kutuya oradan diğer kutuya girip, bu kutularda yaşıyoruz. Filmde bunu anlatmaya çalıştım'' dedi.

Yönetmen Tolga Karaçelik'in ilk uzun metraj filmi olan Gişe Memuru'nda 35 yaşına gelmesine rağmen hala babasıyla yaşayan ve insanlarla iletişim kurmaktan çok kendi hayal dünyasında yaşamayı tercih eden Kenan'ın hikayesi anlatılıyor. Filmde Serkan Ercan, Zafer Diper, Nur Aysan, Nergis Öztürk, Büşra Pekin, Ruhi Sarı, Sermet Yeşil, İskender Bağcılar ve Faruk Karaçay oynuyor.

Bu arada festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, Danis Tanoviç'in ''Güzel Bir Hayatı Beklerken'' adlı filmin galası ile başladı.

İlk filmi Tarafsız Bölge (No Man's Land) ile En İyi Yabancı Film Oscar'ını ve Cannes'da En İyi Senaryo Ödülünü alan Bosnalı yönetmen, yeni filmi ''Güzel Bir Hayatı Düşlerken''in Türkiye galasını 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda yaptı.

Filmin Migros AVM Cinebonus sinemasında gerçekleştirilen gösterimini Uluslararası Film Jürisi Üyesi İranlı Yönetmen Bahman Ghobadi, festival danışmanı ve yapımcı Raymond Phathanavirangoon, yapımcı Paul Raphael, oyuncu Saadet Işıl Aksoy, SİYAD Uluslararası Film Yarışması Jürisi üyeleri ve üniversite öğrencilerinden oluşan Gençlik Jürisi de izledi.

Yönetmen Tanoviç, yeni filmi Güzel Bir Hayatı Düşlerken'le uzun yıllar süren Bosna Savaşı'nın ardından Balkanlar'daki hayatın bugününe trajedik bir aşk hikayesiyle ayna tutuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler