Veterinerlerden et ithalatına karşı eylem

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası üyesi bir grup veteriner, et ithalatının durdurulması istemiyle eylem yaptı.

Yayınlanma: 10.10.2010 - 12:12
Abone Ol google-news

Kızılay Sakarya Caddesi'nde toplanan veterinerler, ''Et ithalatına hayır'' pankartı açtı ve ''Conileri zengin etmeyin'', ''Besicileri idam etmeyin'', ''Veteriner teşkilatını geri istiyoruz'' dövizlerini taşıdı. Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ümit Duran, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, kırmızı etin en önemli kaynağı olan besi sığırcılığının 2007'de süt sektöründe yaşanan ve önlem alınmayan krizler sonucu bitme noktasına geldiğini belirtti.

Et ithalatının hayvancılığı tamamen bitireceğini ifade eden Duran, ''Türkiye'nin nüfusu 20 yılda yaklaşık yüzde 30 artmasına rağmen aynı süre içinde büyükbaş hayvan varlığı 25 milyondan 10 milyona, küçükbaş hayvan varlığı ise 45 milyondan 20 milyona düştü. Hükümetler gerekli tedbirleri almadı. Dışa bağımlı, öngörüsüz ve sandık hedefli politikalar sonucu geldiğimiz noktada kurbanlık hayvanları bile yurt dışından ithal eder hale geldik'' dedi.

Hayvancılığın küresel politikalara alet edildiğini savunan Ümit Duran, şöyle konuştu:
''Bu siyasi oyunlardan biri de Türkiye'de hayvancılık için oldukça önemli olan resmi veteriner teşkilatının 1984 yılında kapatılmasıdır. Bu olay hayvancılığımızın gerilemeye başlamasında milat olmuştur. Akılcı ve uzun vadeli bir hayvancılık politikası oluşturulmaması, meraların iskana açılması, üretici açısından önemli olan Yem Sanayii, Süt Endüstrisi Kurumu ile Et ve Balık Kurumunun kapatılması, tekrar açıldıktan sonra gerçek görevini yapmaması ve bundan kaynaklı sıkıntıların çözülmemesi, yem, mazot ve işçilik maliyetlerinin yüksekliği ile üreticinin sanayi karşısında tek başına bırakılması, desteklemelerin geç ödenmesi, yapılan desteklerin gerçek çiftçiye gitmemesi ve uluslararası kuruluşların talepleri doğrultusunda oluşturulmuş politikalar, hayvancılığımızı bugün donuk karkas ithalatına kadar getirdi.''

Türkiye'de ithal ve kaçak hayvanlardan bulaşan pek çok hastalıkla mücadele edildiğini dile getiren Duran, ''Donuk karkaslarla gelmesi olası hastalıklarla ülkemizde gıda güvenliği daha riskli bir hal alabilir. Türkiye'nin yapması gereken, ulusal bir hayvancılık politikası oluşturmak ve bunu kararlı bir şekilde sürdürmektir. Şimdiye kadar hükümetler tepeden inme politikaları üreticiye benimsetmeye çalıştı. Hayvancılık politikası, çiftçi, üretici kooperatifleri, birlikler, odalar ve tarım ve hayvancılıkla ilgili tüm örgütlerin katılımıyla belirlenmeli ve tabana yayılmalıdır'' diye konuştu. Veterinerler, açıklamanın ardından dağıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler