Ülkeler, bankalarını kurtarmanın derdinde

ABD'de 16 banka daha, hükümetin kurtarma programından yararlanarak, hükümetten 33 milyar dolardan fazla nakit alacak. Hükümet, bankaların aldığı kredileri nakit olarak biriktirmek yerine, kredi piyasalarının kilidini açmada yardımcı olması için kullanacağını umuyor. Bazıları ise bu kredileri alan bankaların durumu zayıflayan rakiplerini almada kullanmasını bekliyor. Ayrıca, İsveç Merkez Bankası, yatırım bankası Carnegie'ye desteğini 630 milyon dolara çıkardı.

Yayınlanma: 28.10.2008 - 09:38
Abone Ol google-news

ABD'de, aralarında BB&T Corp, Capital One Financial Corp ve SunTrust Banks'ın da bulunduğu 16 banka daha, hükümetin kurtarma programından yararlanmayı kabul etti.

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson'ın bu ay başlattığı 250 milyar dolarlık paketin ikinci safhasında 16 banka, hükümetten 33 milyar dolardan fazla nakit alacak.

Hazine'nin yardım paketinin ilk aşamasında ülkenin en büyük 9 bankasına 125 milyar dolar verilmesi kararlaştırılmıştı. Bu sermaye destekleri, bu ay yasalaşan 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlık Kurtarma Programı (TARP) kapsamında yapılıyor.

Programa göre Hazine, yardım edeceği bankalardan aldığı imtiyazlı hisse karşılığı, ilk beş yılda yıllık kümülatif yüzde 5, daha sonra ise yüzde 9 kar payı alacak.

Katılımcı bankalar, üst yöneticilerin işine son verilmesi halinde ''altın paraşüt'' olarak adlandırılan alacağı yüksek tazminatlar dahil, yöneticilere yapılan ödemelere sınır getirilmesini kabul etmişti.


İsveç

İsveç Merkez Bankası (Riksbank), yatırım bankası Carnegie'ye desteğini 630 milyon dolara çıkardı.

Riksbank, dün yatırım bankası Carnegie'ye likidite problemleri için 1 milyar İsveç kronu (126 milyon dolar) destekte bulunacağını açıklamıştı.

Riksbank'dan yapılan açıklamada, Carnegie'nin mali bakımdan güçlü olduğu, ancak süregiden mali krizin bankada likidite problemleri yarattığı belirtilmişti.

Carnegie, İsveç hükümetinin hazırladığı kurtarma planına da katılmayı planladığını ifade etmişti.

 

İngiltere

İngiltere Merkez Bankası Başkanı John Gieve, mali krizin henüz sona ermediğini belirterek, ''Gerektiğinde hareket etmek için uluslararası otoriteler hazır olmalı'' dedi.

Gieve, yaptığı açıklamada, İngiltere ve diğer yerlerdeki önlemler paketlerinin özellikle bankalar için beklentileri önemli ölçüde düzelttiğini, ancak krizin sona erdiğini söylemenin çok erken olduğunu kaydetti.

John Gieve, dünya genelinde otoritelerin tetikte olması ve gerekirse harekete hazır olması gerektiğini ifade etti.

Son 15 aydaki gelişmelerden öğrenilmesi gereken 3 özel ders olduğunu belirten Gieve, ilk olarak, para politikası ile düzenleyici kuruluşlar ve piyasalar arasındaki açığın kapatılması için makro düzeyde ihtiyatlı politikalar geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Gieve, diğer iki dersin de İngiltere'de bankaların başarısızlığını engelleyen bir sistem olması ve sınır ötesi krizlerin yönetiminin geliştirilmeye ihtiyaç duyulması olduğunu ifade etti.

 

Danimarka

Danimarka'nın en büyük bankası Danske Bank'ın karı 3. çeyrekte yüzde 70 düştü.
Düşüşte, mali piyasalardaki türbülansın büyük payı oldu.

Kopenhag merkezli bankadan yapılan açıklamada, geçen yıl 3. çeyrekte 3,7 milyar Danimarka kronu olan bankanın karının, bu yılın aynı döneminde 1,1 milyar (187 milyon dolar) Danimarka kronuna düştüğü bildirildi.

Küresel mali kriz, bankanın daha çok piyasa bağlantılı birimleri olan Danske Markets, Danske Capital ve Danica'yı etkiledi.

Banka açıklamasında, içinde bulunulan durumda sonuçların tatmin edici bulunduğu, ancak artan piyasa karışıklığının dikkate değer borçlanma maliyetleriyle birlikte daha zor kar koşullarına yol açtığı bildirildi.

 

Banco Santander

Piyasa değeri açısından avro bölgesinin en büyük bankası olan Banco Santander'in 3. çeyrek net karı yüzde 4,4 arttı.

Bankadan yapılan açıklamada, geçen yıl 3. çeyrekte 2,1 milyar avro (2,63 milyar dolar) olan bankanın net karının, bu yılın aynı döneminde 2,205 milyar avroya (2,75 milyar dolar) yükseldiği bildirildi.

Açıklamada, küresel mali kriz ve ekonomik yavaşlamanın, aktivitelerde büyümenin yavaşlamasıyla ve batık kredilerin artmasıyla sonuçlandığı belirtildi.

 

Kazakistan

Kazakistan, bankacılık krizini atlatmak için ülkenin dört büyük bankasına 5 milyar dolar destek verecek.

Başbakan Kerim Masimov yaptığı açıklamada, Kazak finansal piyasalar düzenleyicisinin tavsiyelerine uygun olarak Alliance Bank, BTA Bank, Halyk Bank ve Kazkommerzbank'a 5 milyar dolar kredi verileceğini söyledi.

Plana göre, devletin vereceği kredi karşılığında bankalardaki imtiyazlı hisselerin yüzde 25'ini alabileceğini belirten Masimov, ''Hükümet, uzun vadede bankalarda hissedar olarak kalmayı planlamıyor ve küresel finansal piyasalardaki duruma bağlı olarak orta vadede bankalardan çıkmayı umuyoruz'' dedi.

Hükümetin 5 milyar dolarlık yatırım programı, ulusal kalkınma fonu ve devlet varlık yönetimi şirketinin birleşmesiyle oluşan Samruk-Kazyna tarafından yönetilecek.

Orta Asya'nın en büyük ekonomisine sahip Kazakistan'da hükümet, geçen hafta ülkeyi küresel finansal krizin etkilerinden korumak için ekonomiye yıl sonuna kadar 15 milyar dolar pompalayacağını açıklamıştı. Bu miktar, gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 15'ine denk düşüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler