"Bir sendikaya üye olmanın bile ağırlığını yaşıyoruz''

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ''Bu ülkede birden fazla sendikaya üye olmayı bırakın bir sendikaya üye olmanın bile ağırlığını yaşıyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 13.10.2010 - 13:02
Abone Ol google-news

Sendikal faaliyetlerde bulunmak için Samsun'a gelen Çelebi, çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu.Türkiye'de birden fazla sendika üyeliğinin henüz kavranamadığını belirten Çelebi, şunları kaydetti:
''Bu çifte üyelik konusunda iş yerlerinde birden fazla sendikaya üye olma yasağı var. Bu yasalarda da mevcut. 12 Eylül Referandumunda oylanan maddeyle çalışanlara birden fazla sendikaya üye olma hakkı getirildi. Ancak iş yerlerinde birden fazla sendikaya üye olma yasağı hala devam ediyor. Yasa değişikliği yapılsa bile bu kaos çıkartacak bir konudur. Bu ülkede birden fazla sendikaya üye olmayı bırakın bir sendikaya üye olmanın bile ağırlığını yaşıyoruz. Meslek sendikacılığı diye ifade edilen bir üyelik ilişkisi kurulmaya çalışılıyor.

Meslek grubunda elektrikçiler, bir sendikaya üye olmak istiyorlarsa olacaklar ancak sözleşme yapma hakları olmayacak. Ayrı ayrı her mesleğe nasıl sözleşme yapılacak? Mümkün değil. Dağ fare doğurdu. Ne yapılması gerekiyor diye sorulacak olursa, birden fazla sendika üyeliği yerine sendikalaşmanın önündeki çok sayıda engelin ortadan kalkması lazım. Birden fazla sendika üyeliği olabilir buna karşı değiliz. Ancak öncelikle sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması gerekir.''
 

Emekli maaşları

Emekli maaşlarına yapılan zamları yetersiz bulduklarını da belirten Çelebi, ''En düşük emekli maaşına 80-90 TL zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 540 TL'den başlıyor. Açlık sınırı Türkiye'de 787 TL'dir. Emekliler açlık sınırının altında tutulmaya devam ediliyor. Emekli bir vatandaşın başka bir geliri yoksa tam bir sefalet içinde demektir. Bununla övünülmez. Her gün 1 milyon 400 bin kişi bu ülkede açlık sınırının altında yaşıyorsa Sayın Başbakan'ın bunları çözmesi gerekir. Kamuda en düşük memur maaşı bin 280 TL, özel sektörde ise insanlar bu rakamın yarısı maaş alıyorlar. Bu toplumun yarısı aç demektir. Krizin bedelini çalışanlar ödüyor'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler