Tema, dünya gıda gününde açlığa dikkat çekti

TEMA Vakfı, ''toprağın korunması, topraktan yeterli besin üretilmesi, üretilen yeterli ve sağlıklı besinle gıda güvenliğinin kazanılması'' amacıyla ''Gelecek İçin Arazi Kullanım Planlaması'' yapılmasını önerdi.

Yayınlanma: 15.10.2010 - 14:06
Abone Ol google-news

TEMA tarafından 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, Dünya Gıda Örgütü'nce (FAO) 2010 Yılı Dünya Gıda Günü'nün ana temasının, bölgesel, ulusal ve uluslar arası düzeyde açlıkla mücadele için sürdürülen çalışmalara ve çabalara dikkat çekmek amacıyla ''Açlığa Karşı Birleşelim'' olarak belirlendiği ifade edildi.

Dünya üzerindeki bir milyar insanın çeşitli sebeplerden dolayı kronik açlık yaşadığına dikkat çekilen açıklamada, 6 milyarlık dünya nüfusunun altıda birinin yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kaldığı belirtildi. Üç yüz milyonu aşkın çocuğun yeterli beslenemediği için zihinsel ve bedensel özürlü olduğu vurgulanan açıklamada, beslenme yetersizliği nedeniyle yarım milyar insanın guatr riski ile 400 milyonunun kansızlıkla, 200 milyonunun da görme bozukluğuyla karşı karşıya bulunduğu ifade edildi.

Silah üretimi için her gün 2 milyar dolar harcanırken, kişi başına bir dolar harcama yapılmadığı için günde yaklaşık 60 bin çocuğun, her yıl da 0-10 yaş grubundaki 20 milyon çocuğun yaşamını yitirdiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''İnsanlarımızın yüzde 11.2'si proteince, yüzde 17.5'i kalorice yetersiz beslenmekte, bu oranlar Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 30'lara kadar çıkmaktadır. Araştırmalar et, süt, meyve ve sebze gibi temel besinler açısından kişi başına tüketimin giderek azaldığını göstermektedir. Bizim insanımız aday olduğumuz AB ülkelerinin üçte biri kadar hayvansal protein tüketebilmektedir. İnsanlarımız protein ve enerji ihtiyacının yarısını ekmekten karşılamaktadır. Beslenme yetersizlikleri yüzünden çocuklarımızın yüzde 20'sinde büyüme geriliği, yüzde 5-15'inde kemik bozuklukları yaşanmaktadır. Ülkemizde bebek ve çocuk ölümleri gelişmiş ülkelerin on katına varmaktadır. Doğan her on çocuktan biri, beş yaşına ulaşamadan ölmektedir.''

Gıda güvenliğinin artık sadece aç insanların karnını doyurmak için değil, ulusların bağımsızlıklarını koruyabilmeleri için temel gereklilik olduğu ifade edilen açıklamada, ''Doğal kaynakların hızla bozulduğu ve tükendiği, insanlığın yaşam ihtiyaçlarının giderek çeşitlenip çoğaldığı bir dünyada ve bir Türkiye'de, toprağa sahip çıkmak yaşama sahip çıkmaktır, çocuklarımızın ve yeni kuşaklarımızın geleceğine sahip çıkmaktır'' görüşü dile getirildi.

TEMA Vakfı'nın, Dünya Gıda Günü'nü bir kutlama, bir simgesel mesaj verme günü değil, bir sorgulama süreci olarak değerlendirdiği belirtilen açıklamada, ''Toprağımızın korunması, korunan toprağımızdan yeterli besin üretilmesi, üretilen yeterli ve sağlıklı besinle insanımızın gıda güvenliğinin kazanılması için, TEMA Vakfı, 2010 yılı Dünya Gıda Günü'nde ülkeyi yönetenlere 'Gelecek İçin Arazi Kullanım Planlaması' yapılması çağrısında bulunmaktadır. TEMA'nın hazırladığı Arazi Kullanım Planlaması Yönergesi'nin Bakanlıkça uygulanmasını beklemekteyiz'' denildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler