Krizin maliyeti 2,8 trilyonu buldu

İngiltere Merkez Bankası'nın yayımladığı ''Finansal İstikrar'' raporuna göre, devam eden kredi krizi nedeniyle dünyadaki finans kuruluşlarının zararı 2,8 trilyon dolara ulaştı. Raporda, İzlanda'daki krizin, dış kaynağa fazla bağımlılığın tehlikelerini gösterdiği vurgulandı.

Yayınlanma: 28.10.2008 - 16:47
Abone Ol google-news

Küresel finansal kriz nedeniyle finans kuruluşlarının kaybı 2,8 trilyon doları buldu.

İngiltere Merkez Bankası'nın "Finansal İstikrar" raporu, İngiliz bankalarının mevcut kredi krizinin tekrarından korunmak için şimdi sıkı önlemlerle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekiliyor. Raporda, ''sistemsel riske karşı nasıl korunulacağı konusunda esaslı bir yeniden düşünmeye ihtiyaç olabileceği'' ifade edildi.

Raporda, konut fiyatlarının son zamanlardaki hızlı düşüşü sürerse İngiltere'de 1,2 milyon ev sahibinin varlığının değerinin eksiye düşmesiyle karşılaşabileceği uyarısında da bulunuldu.
Gelişen piyasa ekonomilerinde olumsuz gelişmelerin gelişmiş ülkelerdeki finansal sistem üzerinde yeni sıkıntılar yaratabileceğine dikkat çekilen raporda, gelişmiş ekonomilerde uluslararası faaliyetlerde bulunan büyük bankaların önemli kredi kayıplarına maruz kalabileceği belirtildi.

Küresel kriz sırasında üç büyük bankası kamulaştırılan İzlanda'daki krizin, dış kaynağa fazla bağımlılığın tehlikelerini gösterdiği vurgulanan raporda, yine uluslararası piyasaların kaynağına ve yabancı bankalarla ortaklığa bağlı orta ve doğu Avrupa'daki bankacılık sisteminin durumunun ise İzlanda'daki gibi olmadığı kaydedildi.

Bu arada BBC ekonomi editörü Robert Peston'a göre, küresel çapta şimdiye kadar bankalara harcanan para vergi mükelleflerine 7,78 trilyon dolara mal oldu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler