IMF'den açıklama

Uluslararası Para Fonu (IMF), likidite fazlasının yaşandığı dönemlerde, Asya'nın varlık balonu döngüsüne girebilme riski taşıdığını bildirdi.

Yayınlanma: 21.10.2010 - 13:52
Abone Ol google-news

IMF'nin Asya ve Pasifik Bölgesi için Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Asya politika yapıcıları için kısa dönemde temel güçlüğün, toparlanma yolunda giderken, teşvik politikalarından çıkmayı başarmak olduğu belirtilerek, para politikasını normalleştirmek için mal ve varlık fiyatlarındaki baskıyı düşürmek gerektiği üzerinde duruldu.

Raporda, Çin'in para birimi yuanın orta vadeli ekonomik temellerle düşünüldüğünde hala önemli ölçüde değerinin altında olduğu kaydedildi.

Çin hükümeti, yuanın ABD Doları karşısındaki değerini Temmuz 2008 ile Haziran 2010 arasında 6,83 dolarda sabitledi. Hükümet, bu yıl yuanın esnek bırakılacağını açıklasa da dolar karşısında sadece yüzde 2 değer kazandı, ki bu rakam da gerçek fiyatlarla aşağı yukarı 1990'ların sonundaki değeri ifade ediyor.

Raporda, bölgedeki döviz politikalarına dikkat çekilerek, daha fazla döviz kuru esnekliğinin, sıkı para politikasının önemli bir bileşimi olduğu belirtildi.

IMF, Asya genelinde enflasyonun artmasının beklendiğini kaydetti.

Raporda, likidite fazlasının yaşandığı dönemlerde Asya'nın varlık balonu döngüsüne girebilme riski taşıdığı belirtildi.

Asya'daki belli başlı para birimlerinin neredeyse hepsi bu yıl değer kazandı. Güney Kore'den Tayland'a kadar ülkeler, para birimlerinin değerini düşürebilmek için piyasaya para sürdüler. Hindistan Merkez Bankası, bu yıl faiz oranlarını beş kez artırdı. Çin de varlık fiyatlarını düşürebilmek için bu hafta, beklenmedik şekilde, faiz oranlarını yükseldi.

IMF, raporunda, gelişmiş ekonomilerde finansal türbülansın yenilenmesi durumunda Asya'daki iç talebe zarar verebileceği de belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler