Köşk'te çifte resepsiyon

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Çankaya Köşkü'nde iki ayrı resepsiyon verdi. Gündüz düzenlenen ve eşlerin davet edilmediği resepsiyona siyasiler ve askerler katıldı. Meclis'in açılış resepsiyonuna DTP'yi protesto ederek gelmeyen askerler, DTP'lilerin de yer aldığı 29 Ekim Resepsiyonu'na katıldılar.

Yayınlanma: 29.10.2008 - 21:53
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Çankaya Köşkü’nde iki ayrı resepsiyon verdi. Gündüz düzenlenen ve eşlerin davet edilmediği resepsiyona siyasiler ve askerler katıldı. Meclis’in açılış resepsiyonuna DTP’yi protesto ederek gelmen askerler, DTP’li milletvekillerinin de yer aldığı Çankaya Köşkü’ndeki 29 Ekim Resepsiyonu’na katıldılar. Akşam işadamları, sanatçılar, gazeteciler ve sivil toplum örgütleri temsilcileri için düzenlenen resepsiyona ise eşli olduğu için türbanlılar da geldi.

Gündüz saatlerinde düzenlenen ilk resepsiyonda siyah takım elbise giyen Gül, Köşk’ün Büyük Resepsiyon Salonu girişinde davetlilerle tek tek tokalaştı. Resepsiyona TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Bakanlar Kurulu üyeleri, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, AKP, MHP ve DTP’li bazı milletvekilleri, CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Ankara Valisi Kemal Önal, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, aralarında ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Bilkent Üniversitesi Rektörü Ali Doğramacı ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener’in de bulunduğu bazı rektörler, yabancı misyon şefleri, Türkiye’deki azınlık cemaatlerinin dini temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.


Pakistan Başbakanı da geldi

Resepsiyonda, Türkiye’de resmi temaslarda bulunan Pakistan Başbakanı Seyid Yusuf Rıza Gilani ve beraberindekiler de hazır bulundu. Başbakan Erdoğan’ın resepsiyona gelişinde Cumhurbaşkanı Gül’e, “fazla kalamayacağını” söylediği görüldü. 1170 kişinin davet edildiği resepsiyona, yurtdışında bulunduğu öğrenilen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner katılmadı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ile DSP’li milletvekilleri de resepsiyona katılmadı. CHP’den sadece Şükrü Elekdağ resepsiyonda yer aldı.

Bazı yabancı davetliler resepsiyona yerel kıyafetleri, askeri yetkililer de üniformalarıyla katıldılar. İçki ve yiyecek servisinin yapıldığı resepsiyon salonunda davetlilerin oturması için de yerler ayrıldı.


Akşamki resepsiyona 18 türbanlı katıldı

Gül’ün akşam verdiği ikinci resepsiyonda ise türban şovu yaşandı. sivil toplum örgütü temsilcileri, iş adamları, sanatçılar, sporcular ve gazetecilerden oluşan davetliler için verilen eşli resepsiyonda Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Büyük Resepsiyon Salonu’nun kapısında davetlileri karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül’ün smokin giydiği resepsiyonda, Hayrünnisa Gül’ün de lacivert döpiyes giydiği görüldü. Davetliler arasında TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi ile çok sayıda bakan ve milletvekili de yer aldı. Resepsiyona, bazı bakanlar eşleriyle birlikte katıldı. Resepsiyonda, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın eşi Zeynep Babacan’ın da aralarında bulunduğu toplam 18 türbanlı dikkat çekti.

Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda, aralarında TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ATO Başkanı Sinan Aygün, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, ÇGD Başkanı Ahmet Abakay, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in de bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcileri de yer aldı. Aydın Doğan, Ahmet Çalık, Ferit Şahenk, Akın İpek gibi medya patronlarının yanı sıra  çok sayıda gazeteci de resepsiyona katıldı. Resepsiyonda Mustafa adlı filmin sponsorluğundan son anda çekilen Turkcell’in Genel Müdürü Süreyya Ciliv ile filmin yönetmeni Can Dündar arasında kısa bir diyalog geçti.
Resepsiyonda sanat camiasından da Erdal Özyağcılar, Kenan Işık, Sibel Can, Zara, Mustafa Erdoğan, Süheyl Uygur ve eşi Burçin Orhon, Behzat Uygur ve eşi, Ercan Saatçi, Ahmet Özhan, Şefika Kutluer, Yıldız İbrahimova gibi isimler yer aldı. İş adamlarından aralarında, Aydın Doğan ile eşi Sema Doğan, Nazif Zorlu, Ferit Şahenk, Ahmet Çalık ve Ali Sabancı’nın da bulunduğu çok sayıda davetli resepsiyonda hazır bulundu. Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Üstün Dökmen’in de aralarında bulunduğu akademisyenler de resepsiyona katıldılar.

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay ile resepsiyona gelen madalyalı sporculara Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül özel ilgi gösterdi. Sporculardan branşlarını öğrenen Cumhurbaşkanı Gül, onlarla fotoğraf çektirdi. Milli atlet Elvan Abeylegesse, milli halterci Halil Mutlu, milli jimnastikçi Ümit Şamiloğlu, milli tekvandocu Azize Tanrıkulu ve bazı engelli sporcular resepsiyonda hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, 2008 Paralimpik Oyunları’nda okçulukta birinci olan Gizem Girişmen ile de yakından ilgilendi. Resepsiyonun minik konukları olan madalyalı minik satranççılar Batuhan Daştan ve Cemil Can Ali Marandi de Cumhurbaşkanı Gül ve Hayrünnisa Gül’den ilgi gördü.


‘Yeni iklim oluşturduk’

Resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, terör konusunu değerlendirildiklerini belirterek “Bu konuda yeniden mobilize olmak lazım” dedi. Terör konusunda herkesin sağduyulu olması gerektiğini ifade eden Gül, terörle ilgili bir zirve toplamayı düşünüp düşünmediği sorusunu ise “Biz, zaten Milli Güvenlik Kurulu’nda bunları konuşuyoruz” diye yanıtladı. Küresel ekonomik kriz konusunda da panik yapmamak gerektiğini aktaran Gül, “Dikkatli olmak, ciddiye almak lazım. Merkez Bankası gayet dikkatli” diye konuştu. Gül, “Ermenistan konusunda önümüzdeki günlerde, sınırın açılması da dahil olmak üzere, somut adımlar bekleyip beklemediğinin” sorulması üzerine ise şunları söyledi:

“Bu işe yapıcı bir şekilde bakmak, desteklemek lazım. Kafkaslar’da her şey değişti. Herkes kendine yeniden bir çeki düzen veriyor. O ziyarette de benim ortaya koyduğum şey, yeni bir iklim oluşturmak. Yeni iklim oluşunca problemler neyse, bizim var, onların var, bunları o iklim yok edecek. Yapacağımız şey bu. Bunu herkesin desteklemesi lazım. Ben umutluyum, iyi gelişmeler olacağını tahmin ediyorum.”

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın resepsiyona katılmadığının anımsatılması üzerine Gül, “Herkesin kendi meselesi, kendi bileceği iş” dedi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, sanatçılar Ahmet Özhan, Sibel Can, Kenan Işık ve Süheyl Uygur ile  uzun süre sohbet etti. Erdal Özyağcılar ve Sibel Can’ın, Gül’ün doğum gününü kutladıkları görüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler