Schwab: Bu fırsatı kullanmalıyız

Uluslararası liderleri ve medya kuruluşlarını bir araya getiren Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantısında konuşan WEF Başkanı Thomas Schwab, " Kriz, bir fırsattır ve bu fırsatı kullanmalıyız. Özellikle bu bölge ve Türkiye'nin bu krizden daha güçlenmiş olarak çıkma olasılığı yüksek. Önümüzdeki 48 saatte olumlu bir havanın hakim olacağını düşünüyorum" dedi.

Yayınlanma: 30.10.2008 - 17:26
Abone Ol google-news

Asya, Türkiye, Rusya ve Avrupa'daki bölgesel ve uluslararası liderleri, medya kuruluşlarını bir araya getiren Dünya Ekonomik Forumu'nun  “Avrupa ve Orta Asya” toplantısı İstanbul Swiss Otel’de yapıldı. Toplantıda 5 ana başlık gündeme alındı:  ''Krizin ortaya çıkardığı yeni iş imkanları, Jeopolitik hareketler ve siyasi işbirliği alanında karşılıklı güvenin yeniden yapılandırılması, Enerji ve doğal kaynakların güvenliği, Orta Asya: İşbirliği çerçevesinin ve dünyadaki rolünün yeniden tanımlanması, Türkiye ve bölgedeki liderlik rolü: Avrupa, Asya ve Ortadoğu arasında köprü kurma''
 

"Kriz bir fırsat ve bu fırsatı kullanmalıyız"

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Başkanı Thomas Schwab,toplantıda, krizlerle mücadelede sadece hükümetler, uluslararası kurumlar, merkez bankaları arasında değil, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları arasında da işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu nedenle böyle bir platform oluşturduklarını kaydetti.

Toplantıda 500'den fazla katılımcı bulunmasının, bölgeye duyulan ilginin işareti olduğunu ifade eden Schwab, toplantıda kamu sektöründen 72 katılımcı, 2 düzine kadar farklı bölgeden bakan ve hükümet temsilcisi bulunduğunu söyledi.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Schwab toplantıda vermek istedikleri mesaja ilişkin bir soru üzerine Schwab, şöyle konuştu:

"Bence önemli olan, bir krizi herşeyin sonu olarak görmemek lazım. Bir kriz, bir fırsattır ve bu fırsatı kullanmalıyız. Özellikle bu bölge ve Türkiye'nin bu krizden daha güçlenmiş olarak çıkma olasılığı yüksek. Biz bunu yapabiliriz ruhunun hakim olmasını istiyorum ve önümüzdeki 48 saatte olumlu bir havanın hakim olacağını düşünüyorum."


"Krizden daha az etkilendik"

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya Toplantısı çerçevesinde düzenlenen küresel ekonomi konulu panelde yaptığı konuşmada, küresel ekonomide canlandırıcı önlemler alınmasının, mevcut krizden çıkılmasına katkı sağlayacağını kaydetti.

Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin, küresel finansal krizden az etkilendiğini vurgulayan Şimşek, gerek bankacılık sisteminin gerek bölge ülkelerinin ekonomik yapısının bu avantajı yarattığını söyledi. Körfez ülkelerinin petrol ve doğal gaz kaynakları sayesinde önemli bir döviz birikimleri bulunduğuna dikkati çeken Şimşek, petrol fiyatlarındaki gerilemeye rağmen bu ülkelerin iyi durumda olduklarını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin bankacılık sisteminin de gerek varlık kalitesi gerekse sermaye yeterliliği açısından iyi olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin, Avrupa Bankasının aktif operasyonel bir üyesi olarak mali imkanlardan faydalanacağını, ayrıca belediyelerin de bundan sonra Hazine garantisi olmadan Avrupa Bankası kaynaklarından yararlanabileceğini söyledi.



Erdoğan'dan terörizm vurgusu


Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya Toplantısı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın karmaşık ve zorlu bir geçiş sürecine sahne olduğunu ifade ederek, bu geçiş döneminin orta ve uzun vadede şekil alacak yeni uluslararası hangi temeller üzerinde dengeye kavuşacağına dair önemli ip uçlarını da yavaş yavaş ortaya çıkardığını anlattı.

Bu dönemde özen gösterilmesi gereken hususun; yavaş yavaş oluşan dünya düzeninin eskiden olduğu gibi ayrışma veya bölünme değil, birlik ve dayanışma üzerine inşa edilebilmesi olduğunu kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şu hususu özellikle belirtmek istiyorum; terör belası küreselleşen dünyada herkes için açık ve adil bir tehdit olarak varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Terörün küreselleştiğini ve uluslararası bir boyut arz ettiğini bugün görmemekte ısrar edenler, yarın kendilerinin de aslında güvenlik içinde olmadığını fark edecekler, ama o zaman iş işten geçmiş olacaktır. Özellikle Türkiye'nin on yıllardır mücadele ettiği terörizme karşı etkisiz, tarafsız, hatta destekleyici konumda olanlar, bu terörizmin artık kendilerini de içten içe kemirmeye başladığını görmek zorundadırlar. Terör artık sadece silahlı eylemler yapmakla kalmıyor, uyuşturucu kaçakçılığından kara para aklamaya, insan kaçakçılığından kiralık suç makinesi olmaya kadar geniş bir yelpazede tüm dünyayı tehdit ediyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler