Sabancı'dan yüzde 1.5'luk büyüme tahmini

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Financial Times’e yaptığı açıklamada grubunun, 2009 ekonomik büyümenin yüzde 1.5 gibi düşük olabileceğini tahmin ettiğini söyledi. Haberde bunun, IMF’nin yüzde 3 olan son tahmininden çok daha “kötü” olduğuna dikkat çekildi

Yayınlanma: 31.10.2008 - 08:39
Abone Ol google-news

Güler Sabancı, Financial Times gazetesi muhabiri Delphine Strauss ile konuştu. Gazete, Sabancı’nın açıklamalarına yer verdiği, “Sabancı, Türk ekonomisinin zayıf büyümesi için hazırlanıyor” başlıklı haberinde “Türkiye’nin dev şirket gruplarından biri keskin bir ekonomik yavaşlama için kemer sıkma önlemlerini alıyor” diye yazdı. Grubun işyerindeki gidişatının genel ekonomi için bir “barometre” olduğunu belirten gazete, dış sermaye girişlerinin Türk ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 6 büyümesine katkıda bulunduğu son beş yılda, Sabancı’nın, gelirlerini yaklaşık bir kata arttırmasını sağlayarak 2007 yılında 15 milyar dolara yakın bir düzeye çıkarttığını kaydetti. Buna karşın Güler Sabancı, FT’ye grubun 2009 ekonomik büyümesinin yüzde 1.5 kadar zayıf olabileceğini tahmin ettiğini anlattı. Haberde bunun, IMF’nin yüzde 3 olan son tahmininden çok daha “kötü” olduğuna dikkat çekildi.

Sabancı, grubun stratejisini değiştirmemekle birlikte yavaşlamanın etkilerini atlamak amacıyla “nakit akışı yönetimi ve maliye etkinliği”ne odaklandığını söyledi. Ancak Sabancı, Türk ekonomisinin defalarca test edilen, krizlerden çıkma yeteneği konusunda iyimser görüşlerini dile getirerek Türkiye’nin “inanılmaz bir toparlanma kabiliyeti” olduğunu da vurguladı.

Financial Times de, Sabancı’nın perakende varlıklarının, tüketici harcamalarının azalmasına “kırılgan” olduğunu, sanayi faaliyetlerinin de, kaçınılmaz olarak ihracat piyasalarındaki durgunluktan, otomotiv ve inşaat sektörlerindeki sıkıntılardan etkileneceğini de yazdı.

 

IMF anlaşması olmalı

Bu arada, Güler Sabancı, Türkiye’nin IMF ile yeni bir anlaşma yapmasını istedi. Sabancı “Objektif olarak buna ihtiyacımız olmayabilir, ancak gerçekçi olursak bir zorunluluktur” dedi. Financial Times de Sabancı’nın, iş dünyası liderlerinin IMF ile görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına, Fon’un mali disiplin konusunda daha esnek bir tutum takınmasını tercih edebileceğini ima ettiğini yazdı. Güler Sabancı, grubunun dış borçlarının finansmanında sorunlar yaşamadığını da söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler