Kurtulmuş yeni partisini kurdu

Saadet Partisi ile geçtiğimiz ay yollarını ayıran Numan Kurtulmuş yeni partisini tanıttı. Amblemi doğan güneş olan Halkın Sesi Partisi kısa adıyla HAS Parti'yi tanıtan Kurtulmuş, muktedir siyaset için yola çıktıklarını söyledi.

Yayınlanma: 01.11.2010 - 09:54
Abone Ol google-news

Numan Kurtulmuş ve eşi Rixos Otel'de düzenledikleri tanıtım toplantısına birlikte geldi. Salona girişi esnasında partililer genel başkanlarını 'Başbakan Numan' sloganları ile karşıladı. Toplantıda partisinin kurucu üyelerini, amblem ve ismini basına tanıtan Numan Kurtulmuş, partinin adını Halkın Sesi partisi, amblemini ise 'Osmanlı güneşi', 'medeniyet güneşi' adını verecekleri "doğan güneş" olduğunu söyledi. Amblemde uygulanan güneşin, tarih boyunca 'medeniyet güneşi' olarak isimlendirilen bir motifi ortaya koyduğunu dile getiren Kurtulmuş "Buradan inancımız, hem yeni bir günün doğduğunu ortaya koymak, hem de Türkiye'de yeni bir dönemin, yeni bir günün doğduğunu ifade etmektir. Hem yeni dünyanın kurulması olduğunu ifade etmek, hem de bizim medeniyet değerlerimize olan bağlılığımızı ifade etmek açısından Osmanlı'nın medeniyet güneşi motifini kullandık" dedi. Partinin adının kısaltılmış halinin de HAS Parti olacağına dikkat çeken Kurtulmuş burada da medeniyetin motiflerini kullandıklarını, has bir ifadeyi anlattığını söyledi.

1 Kasım unutulmaz bir tarih olacak

Tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Kurtulmuş, Türk siyaseti için 1 Kasım 2010 tarihinin unutulmaz bir tarih olmasını, Türkiye'ye hayırlı hizmetler yapmak istediklerini dile getirdi. Böyle bir partinin kurulması için bir takım ihtiyaçlar olduğuna değinen Kurtulmuş "Bugün yaşadığımız dünyanın içinde bulunduğu şartlar, bir tarafta açlığın kıtlığın hüküm sürmesi diğer tarafta küresel şartların Türkiye üzerine yüklediği olumsuz şartlar artık bu sorunları çözecek bir siyaset sesini zorunlu kılmıştır. Dünyanın bugün yaşadığı sorunların tamamı sadece bir tek ülkeyi bir bölgeyi ilgilendiren sorunlar değildir. Türkiye'nin ve dünyanın yaşadığı sorunların esas sebebi herhangi bir hükümetin programından kaynaklanan sorunlar değildir. Bir uygarlık krizinin medeniyet krizinin yansımasından ibarettir" diye konuştu.

Siyaseti kutuplaştırıyorlar

Türkiye'de siyasal sistemin yaşadığı sorunların nedenini mevcut siyasi partilere bağlayan Kurtulmuş sorunları çözmek yerine kavga alanları üzerinde siyasetin kutuplaştırıldığını, kamplaştırıldığını savundu. Kurtulmuş şunları söyledi:

"Her gün sadece kavga üretiyorlar. Milletin sorunlarını sadece çözüyormuş gibi yapıyorlar. Milletin sorunlarını bilen asla -mış gibi yapmayan ne yapacaksa onu söyleyen ve söylediklerini yapmaktan vazgeçmeyecek geri adım atmayacak korkmayacak bir siyasi harekete ihtiyaç var. Siyasetin temel sorunlarını sürekli kamplaştırarak Alevi- Sünni,Türk-Kürt, Dindar-Laik, Asker-Sivil meselelerini büyüterek bunun üzerinden siyaset yapma geride kalmıştır. Bu kurucular kurulu Türkiye'nin sağ sol ilerici gerici muhafazakar laik gibi tanımlarının tamamen dışında bir siyasal terkibi oluşturuyor. Çünkü bu tanımların artık hiçbirisi Türkiye halkının ihtiyaçlarına cevap verecek muhtevada değildir. Bu parti sağcı bir parti değil. Solcu bir parti değil, Liberal bir parti değil, Muhafazakar bir parti değil. Milletin halkın merkezi olan bir partidir. Yerimizi milletin merkezi halkın sesi olarak tanımlıyoruz."

Kurtulmuş yeni kurduğu partisi ile siyasette üslup konusuna da dikkat edeceklerinin altını çizerken, sözünü esirgemeyen ancak kamplaştırmadan, ötekileştirmeden, kimseye karşı düşmanlık gütmeyen bir üslup belirleyeceklerini dile getirdi.

Muktedir siyaset hedefi

Partisinin siyaset tarzında ise Muktedir siyaset anlayışını benimseyeceklerini ifade eden Numan Kurtulmuş, muktedir bir muhalefet partisinin iktidarı bile yönlendirebileceğini, bu nedenle sadece iktidar hedefi koymadıklarını, muktedir siyaset yapacaklarını söyledi. Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Biz siyasette ittifaklarımızı asla ve asla kapalı kapılar ardından yapmayacağız. Türkiye'nin ve dünyanın egemenlerinden vize alacak onay alacak bir siyaset geliştirmeyeceğiz. Sahnede kimin rol aldığı ile de ilgili değiliz. Figüran olarak sahne arkasından ne zaman rol oynama zamanımız gelecek diye beklemeyeceğiz. Biz bu ülkede ve dünyada uygulanan yanlış siyasetlerin alternatifi oyarak oyunu değiştirmek için düzgün bir senaryo için ortaya geldik. Bir ittifak olacaksa bu sadece halkımızla olan ittifak olacaktır. Bu partide kasaba politikalarının ayak oyunlarını kimse görmeyecektir. Dünyanın bütün realitelerini bileceğiz. Sonunda dışarıdan esen rüzgarlara kapılmayacak rotamızı değiştirmeyeceğiz. Reel politiğin önünde diz çökmeyeceğiz."

Kurtulmuş iktidar ve muhalefet partilerine de göndermelerde bulunduğu konuşmasında "Yerimiz dar geldi bize yaptırmadılar diyorlar. Bizden muhalefet yada iktidardayken bize yaptırmadılar sözünü kimse duyamayacaktır" ifadelerini kullandı. Partisinin 2011 seçimlerine gireceğini ifade eden Kurtulmuş, ay sonunda genel kurulunu yaparak seçime hazır hale geleceklerini söyledi.

Kurtulmuş'un önderliğinde kurulan Halkın Sesi Partisi'nde 233 kişilik kurucular kurulu üyeleri de açıklandı. Kurucular arasında gazeteciler ve hukukçuların ağırlıklı olması dikkat çekti. Demokrat Parti(DP) Genel Başkan adaylarından akademisyen Çağrı Erhan, Ergenekon kitabı yazarlarından Celal Kazdağlı, Maliye Bakanlığı eski Müsteşarı Hasan Basri Aktan, 21. Dönem milletvekili Hüsamettin Korkutata ve bazı eski milletvekilleri partinin önde gelen isimleri arasında yer alıyor. Refahyol Hükümeti dönemi Devlet Bakanlarından ve Necmettin Erbakan'ın ekibinin önemli isimleri Teoman Rıza Güneri, Lütfü Esengün, Şeref Malkoç, Mukadder Başeğmez, Ertan Yülek, Rıfaeddin Şahin, Mehmet Bekaroğlu gibi isimler de siyaset yolculuğunda Numan Kurtulmuş'un saflarında yer tutuyor.

Emine Erdoğan da kurucular arasında

Partinin kurucuları arasında isim benzerlikleri ile dikkat çeken isimlerde bulunuyor. Gazeteci Emine Uçak Erdoğan ile Abdulhamit Gül kurucular kurulu arasında yer alıyor. Partinin kurucular kurulunda Emine Erdoğan'ın yanı sıra Erol Erdoğan ve Ersan Erdoğan isimleriyle iki Erdoğan daha bulunuyor

 

Kuruluş dilekçesi verildi

Halkın Sesi Partisinin kuruluş dilekçesi Ümmet Kandoğan, Şeref Malkoç, Niyazi Güney ve beraberindekilerce İçişleri Bakanlığına sunuldu.

Malkoç, Bakanlık girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk siyasetine yeni bir partinin girdiğini belirtti. Halkın Sesi Partisinin, Türkiye için hayırlı olması temennisinde bulunan Malkoç, partinin Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'un herkes tarafından sevilen bir kişi olduğunu söyledi.

Halkın Sesi Partisinin Türkiye'ye hayırlı hizmetlerde bulunması dileğini ifade eden Malkoç,''Halkın Sesi Partisi projeleriyle bu milletin derdine derman olacak, işsizlik sorununu çözecek, Türkiye'de huzuru, barışı kardeşliği temin edecek ve eskiyen siyasi üslupları, yöntemleri yenileyecek bir partidir'' diye konuştu.

Konuşmasının ardından Malkoç ve beraberindekiler, partinin kuruluş dilekçesi ile gerekli evrakları İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliğine vermek üzere Bakanlık binasına girdi.
Halkın Sesi Partisi kurucular kurulu listesinde, aralarında eski bakanlardan Ahmet Cemil Tunç, Ahmet Demircan, Musa Demirci, Refaiddin Şahin, Teoman Rıza Güneri, eski milletvekillerinden Ahmet Feyzi İnceöz, Ahmet Karavar, Ahmet Sünnetçioğlu, Bahri Zengin, Beyhan Aslan, Mehmet Batuk, Mehmet Bekaroğlu, Mukadder Başeğmez, Nedim İlci, Hüsamettin Korkutata, Hayri Kırbaşoğlu, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Şeref Malkoç, Lütfü Esengün, Ümmet Kandoğan ile Muhittin Bal, Prof. Dr. Çağrı Erhan, Emine Uçak Erdoğan, Celal Kazdağlı, Erol Göka, İbrahim Ertan Yülek, Gülten Çelik, Prof. Dr. Haluk Yavuzer, Rahaf İncetahtacı, Hasan Basri Aktan, İsmail Zekai Kutan'ın da bulunduğu 234 kişi yer alıyor.
 

Siyasi parti sayısı 67'ye ulaştı

Öte yandan İçişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, Numan Kurtulmuş'un kurduğu Halkın Sesi Partisinin, İçişleri Bakanlığına kuruluş dilekçesinin verilmesiyle Türkiye'de faaliyette bulunan siyasi parti sayısı 67 oldu.

Bakanlıktaki ''Faaliyette Bulunan siyasi Partiler'' listesinde, Hüsamettin Cindoruk'un liderliğinde 1983 yılının Haziran ayında kurulan Demokrat Parti 1'inci, aynı yıl Devlet Bahçeli'nin genel başkanlığında kurulan MHP 2'inci, Masum Türker başkanlığında, 1985'te siyasi faaliyetine başlayan DSP 3'üncü sırada yer alıyor.

2010 yılında kurulan Ergenekon Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi ile Türkiye İşçi Partisi de listenin sonlarında yer alıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler