Erdoğan'a mesaj: Sakine'nin idamını durdur!

Küresel yurttaşlık aktif destek ağı Avaaz.org, İran’da recm cezasına çarptırılan Sakine Muhammedi Aştiyani'nin idamını durdurması için aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu birkaç lidere gönderilmek üzere internette acil imza kampanyası başlattı.

Yayınlanma: 04.11.2010 - 11:19
Abone Ol google-news

Mesaj ilk 24 saat içerisinde dünyanın dört bir yanından 580 binin üzerine kişi tarafından imzalandı. CNN Türk'ten Metin Güneş'in haberine göre taşlanarak öldürülmeye mahkum edilen kadının asılmak üzere olduğuna dair haberler üzerine BM’de harekete geçti.

İran uluslararası protestoları dikkate alarak,  43 yaşındaki iki çocuk annesinin cezasını temmuz ayında askıya almıştı. Ancak Almanya merkezli Recme Karşı Uluslararası Komite’nin bir sözcüsü, Sakine Muhammedi Aştiyani’nin önümüzdeki birkaç gün içersinde idam edilebileceğini duyurdu. Sözcü, “Recme Karşı Uluslararası Komite uluslararası kuruluşları ve dünya halklarını Sakine Muhammedi Aştiyani’nin devlet destekli cinayetine karşı tam bir güçbirliği yapması çağrısında bulunuyor” dedi.

Avaaz.org adlı sitede başlatılan ve başta Türkiye ve Brezilya olmak üzere İran’a sözü geçebilecek diğer ülke liderlerine idamı durdurmaları için harekete geçmeleri çağrısında bulunan acil mesaj kampanyası ise dev gibi büyüyor. Kampanyaya imza atanların sayısı 580 bini aşarken, Twitter’da en çok tartışılan konulardan biri de yine “Aştiyani” oldu.

 

'İranlı Sakine Aştiyani ile ilgili kaygılarımız devam ediyor'

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, İran'da recm cezasına çarptırılan Sakine Aştiyani'nin hayatı ile ilgili kaygılarının devam ettiğini belirtti. AKPM Ankara Ofisi'nden yapılan açıklamada, Sakine Aştiyani'nin idam edilmemesi için yapılan çağrılara katıldığını dile getiren Çavuşoğlu, Aştiyani'nin idam edilmesiyle ilgili korkuların azalmasına rağmen, hayatının halen tehlike altında olmasından büyük endişe duyduğunu ifade etti.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki'nin Sakine Aştiyani ile ilgili henüz kesinleşmiş bir kararın bulunmadığına ilişkin açıklamasını da değerlendiren AKPM Başkanı Çavuşoğlu, Sakine'nin serbest bırakılmasına yönelik çağrısını yineledi. Çavuşoğlu, 8 Eylül'de İran Meclis Başkanı Ali Laricani'ye Sakine Aştiyani'ye verilen recm cezasının bozulması için mektup göndermişti.

Çavuşoğlu mektupta, 800 milyon insanı temsil eden AKPM'nin Başkanı olarak, Sakine'nin hayatının kurtulması için dünyanın dört bir yanından yükselen çağrıya kendisinin de katıldığını belirterek, ''Bu insanlık dışı ceza ve Sakine Aştiyani'ye yapılan kötü muamele, ülkenize trajik bir gölge düşürecektir'' ifadelerini kullanmıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler