First Lady'leri bir arada

Türkiye ev sahipliğinde Azerbaycan, Letonya, Makedonya ve Slovenya Cumhurbaşkanı eşleri "Kültür Mirası ve Müzik Uluslararası Kongresi" için Ankara'da buluştu.

Yayınlanma: 04.11.2010 - 14:56
Abone Ol google-news

First Lady'leri bir araya getirecek "Kültür Mirası ve Müzik Uluslararası Kongresi", bugün ve yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül liderliğinde, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Eşi Mehriban Aliyev ile birlikte Letonya, Makedonya ve Slovenya Cumhurbaşkanı eşlerinin katılımı ile Bilkent Otel'de gerçekleşiyor.

Kongre açılışında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, çocuklara, farklılıkları zenginlik olarak görmeyi ve empati kurmak öğretilirse dünyanın herkes için çok daha yaşanabilir bir hale geleceğini belirti. Gül, "Ancak bu şekilde bilgisizlik, önyargı ve dışlama sebebiyle yaşanan gerginlikler, şiddet olayları sona erecek ve hep o özlemini duyduğumuz dünya barışı sağlanacaktır" dedi.

Gül, Ankara'nın, medeniyetlerin beşiği Anadolu'nun tam kalbinde yer aldığını ifade ederek Anadolu'nun tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını ve onları ahenk içinde yaşatmayı başardığını kaydetti. Gül, "12 bin yıla yakın muazzam bir kültürel mirasa sahip olan ülkemiz, asırlardır medeniyetlerin ve dinlerin buluşma noktası olmuştur. Bu coğrafyada üretilen eserler insanlığın kültürel mirasının temel taşlarını oluşturmuştur. İnsanoğlu asırlar boyunca duygularını müzikle ifade etti. Bu nedenle dünyadaki tek ortak dilin müzik olduğunun söyleyebiliriz" dedi.

Sevinçte, hüzünde, coşkuda, mutlulukta her türlü ruh halinin anlatılmasında müziğin en az kelimeler kadar etkili bir ifade aracı olarak kullanıldığını anlatan Gül, "Kültürel mirasımız sadece hanlardan, saraylardan, anıtlardan, binalardan yani somut değerlerden ibaret değildir. Müzik gibi somut olmayan kültürel değerlerimizin de korunmaya ve geliştirilmeye ihtiyacı vardır" diye konuştu.
 

"Müzik evrenseldir"

İkinci oturuma başkanlık yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi Mihriban Aliyev, Bilkent Üniversitesi kurucusu İhsan Doğramacı'nın Azerbaycan için gerçek bir dost olduğunu ifade etti. Mihriban Aliyev, "1991'de bağımsızlığını kazanan bir ülke olmamıza rağmen kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz. Müzik evrenseldir. Müziğin çeviriye, tercümeye ihtiyacı yoktur. Bu özelliğiyle müzik insanlar arasındaki köprüyü kolayca kurabilir. Dillerin yarattığı bariyerleri müzik aşabilir. Dünyanın herkesi bir kılmaya ihtiyacı yoktur. İnsanlar arasında toleransa ve empatiye ihtiyaç bulunuyor. Ancak bu şekilde Dünya barışı sağlanacaktır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler