Türkiye Avrupa Konseyi dönem başkanlığını devralıyor

Türkiye, 10 Kasım'da Avrupa Konseyi dönem başkanlığını Makedonya'dan devralacak.

Yayınlanma: 04.11.2010 - 15:59
Abone Ol google-news

Strasbourg'da düzenlenecek dönem başkanlığı devir teslim törenine Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katılacak. Bakan Davutoğlu, daha sonra düzenleyeceği basın toplantısıyla altı aylık süre içinde Türkiye'nin dönem başkanı olarak ağırlık vereceği konular hakkında kamuoyunu bilgilendirecek. Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski, yine aynı basın toplantısında, geçen altı aylık süre içinde yapılan faaliyetlerle ilgili açıklamalarda bulunacak.

Avrupa Konseyi, yaşlı kıtada demokrasi ve insan haklarının gelişmesi ve ilerlemesi için mücadele ediyor. Avrupa Konseyi'nin en önemli kurumu olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, üye ülkelerde insan hakları ihlallerine uğrayan kişilerin etkili bir şekilde haklarını aradıkları bir merkez olma özelliği gösteriyor. İşkence ve kötü muamelenin yanı sıra ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele komiteleri, Venedik Komisyonu gibi birçok prestijli kurumu bünyesinde bulunduran Avrupa Konseyi, üye ülkelerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun hareket etmeleri konusunda etkili rol oynuyor.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi gibi kurumları da içinde bulunduran Avrupa Konseyi, Avrupalı parlamenterlerin demokrasi konusunda işbirliği ve gerekli denetimlerde bulunmasına ve yerel yönetimlerde demokrasilerin gelişmesine katkı sağlıyor. AKPM başkanlığına ocak ayında seçilen Mevlüt Çavuşoğlu, bu görevi iki yıl sürdürecek. Türkiye son olarak, Hikmet Çetin'in dışişleri bakanlığı döneminde 1992 yılında Avrupa Konseyi dönem başkanlığını üstlenmişti.

Türkiye'nin son dönem başkanlığındaki aktif politikasıyla, Avrupa Konseyi'nin Ukrayna ve Kafkasya'daki ülkelerle ilişkisi hızlanmış ve bu ülkeler daha sonra tam üye olarak kabul edilmişti. Yine Türkiye'nin son dönem başkanlığında, eski Sovyetler Birliği'nden ayrılan ülkelerde demokrasinin ve insan haklarının yerleşmesi için önemli destek verilmişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler