Filipinler'de çatışama

Filipinlerde askerlerin, hava kuvvetlerinin de desteğiyle ülkenin güneyindeki Müslüman isyancılara yönelik düzenlediği operasyonda 19 isyancı hayatını kaybetti. Özerklik isteyen müslüman ayrılıkçılarla hükümet arasındaki ateşkesin bozulmasıyla birlikte şiddet olaylarında büyük bir artış görülmeye başlandı.

Yayınlanma: 01.11.2008 - 08:34
Abone Ol google-news

Filipinlerde askerlerin, hava kuvvetlerinin de desteğiyle ülkenin güneyindeki Müslüman isyancılara operasyon düzenlediği, operasyonda 19 isyancının öldürüldüğü bildirildi. Askeri sözcü Yarbay Julieto Ando, operasyonun dün ülkenin güneyindeki Maguindanao eyaletindeki 3 farklı bölgede Moro İslami Kurtuluş Cephesine (MILF) bağlı 100 kadar militana karşı düzenlendiğini belirtti.

Ancak isyancıların sözcüsü Eid Kabalu operasyonu yalanlarken, bu açıklamayı "askeri propaganda" olarak nitelendirdi.

Ando, operasyonun, ağustos ayında onlarca sivilin öldüğü saldırıların lideri olduğu sanılan isyancı komutanı Ameril Umbra Kato'ya bağlı militanların, askeri mevzilere saldırı planladığına ilişkin bilgiler üzerine düzenlendiğini, operasyonların sürdüğünü ifade etti.

Filipinler'de Müslüman ayrılıkçılarla hükümet arasında 2001'de ateşkese varılmıştı. Ancak Yüksek Mahkemenin daha geniş özerk Müslüman bölgesini öngören anlaşmanın imzalanmasını engellemesi, ağustos ayında, çoğunluğu Hristiyan olan toplumlara karşı 3 isyancı komutanının önderliğindeki şiddet olaylarını artırdı.

Yazın çıkan şiddet olaylarında 100'den fazla sivil yaşamını yitirirken, 500 binden fazla kişi olaylar yüzünden evlerinden oldu.

Hükümet ile MILF arasında 5 Ağustosta, güneydeki 4 milyon Müslüman için ata topraklarından oluşan bir anavatan oluşturulmasına yönelik mutabakata varılmıştı.

Ayrılıkçı Moro İslami Kurtuluş Cephesi, Katoliklerin çoğunlukta olduğu Filipinler'in güneyindeki Mindanao Adası'nda özerk bir devlet kurmak için 40 yıla yakındır mücadele veriyor. Çıkan şiddet olaylarında 120 bin dolayında kişi yaşamını yitirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler