Mini af hapis cezasını da engelledi

'Mini af' olarak tanımlanan "Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda ve Diğer Bazı Kanunlarda değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 562. maddesiyle Ceza Muhakemesi Kanununun 231. maddesinin bazı fıkralarında yapılan değişiklikle pek çok kişi hapse girmekten kurtuldu.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 09:27
Abone Ol google-news

Kamuoyuna ‘örtülü af’ ve ‘mini af’ olarak yansıyan "Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda ve Diğer Bazı Kanunlarda değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" un 562. maddesiyle Ceza Muhakemesi Kanununun 231. maddesinin bazı fıkralarında yapılan değişiklikle, pek çok kişinin hapse girmekten kurtulmasının yanında, ödenen adli para cezalarının da affını sağladığı ortaya çıktı.

Bayburt Sulh Ceza Mahkemesi, kumar oynanması için imkan sağlama suçundan sanık Z.E.’nin bin YTL’lik adli para cezasının 800 YTL’sini ödemesini müteakip yürürlüğe giren 5728 sayılı Kanun’un uygulanması için yapılan talebi kabul etti.

Mahkeme, bu kararın ardından sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti. Sanık Z.E. hükmün açıklanmasının ertelenmesi yolunda verilen karar sonrası ödediği 800 YTL’lik adli para cezasının iadesini talep etti. Mahkeme, bu talebi kabul ederek, Z.E. nin ödediği 800 YTL’lik adli para cezasının iadesine karar verdi. Karara itiraz olmadığı için hüküm kesinleşti. Ancak, Adalet Bakanlığı kanun yararına bozma talebinde bulundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı karara itiraz etti. Davayı görüşen Yargıtay 2. Ceza Dairesi, itirazı reddederek, emsal bir karara imza attı.


Kimler yararlanacak?

Yasada yapılan değişiklikle bir yıla kadar hapis cezalarının erteleme sınırı iki yıla çıkartılmış oldu. 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan kişilere ilişkin mahkemeler hüküm kurmayarak cezanın ertelenmesine karar verebilecek. Sabıkası olmayan kişilerin yararlanacağı bu madde ile pek çok kişi hapis yatmaktan kurtulmuş oldu. Yasadan, sadece yargılananlar değil, aynı zamanda başka bir sabıkası olmadan 2 yıla kadar hapis cezası alan ve cezası kesinleşenler de yararlanacak. Böylece, cezaevlerinde yatan pek çok mahkumun da tahliye edilmesi sağlanmış oldu.

Hırsızlık suçlarının önemli bir bölümü, emniyeti suistimal suçları, dolandırıcılık suçlarının önemli bir kısmı, bir kısım sahtecilik suçları, vergi kaçakçılığı suçları, yaralama, hakaret suçları, görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma gibi memur suçları ve daha çok sayıda suç türü. Gerek Türk Ceza Yasası, gerekse ceza hükmü içeren diğer yasalarda gösterilen suçların önemli bir bölümü bu yeni yasal düzenlemenin kapsamına girdi. Yargıtay 2. Ceza Dairesi’nin verdiği bu kararın ardından, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasından yararlananlar, çarptırıldıkları idari para cezaları halen infaz aşamasındayken hem ödedikleri parayı geri alabilecek, hem de ödemeleri gereken paraları ödemekten de kurtulmuş olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler