Birbirine tamamen zıt iki aday: McCain-Obama

Büyük bir merakla beklenen, ABD başkanlık seçimleri yarın yapılacak. ABD tarihinde başkanlığa bu kadar yaklaşan ilk siyahi aday olan Barack Obama ile "Savaş kahramanı, lafını esirgemeyen ve aykırı siyasetçi" olarak tanımlanan 72 yaşındaki John McCain'in kozlarını paylaşacağı seçim sonrasında hem ABD tarihi hem de dünya tarihinde çarpıcı değişiklikler olması bekleniyor.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 09:49
Abone Ol google-news

ABD'de yarın yapılacak başkanlık seçiminin iki adayı, Demokrat Barack Obama ile Cumhuriyetçi John McCain, gerek ABD'yi, gerekse dünyayı etkileyecek konularda neredeyse tamamen zıt görüşlere sahip.

İki adayın önemli konulardaki fikirleri şöyle:

 

Kürtaj

McCain: Kürtaj hakkına karşı. Amerikan Yüksek Mahkemesi'nin, özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle 1973'te iptal ettiği kürtaj karşıtı yasaların tekrar gündeme getirilmesinden ve kürtaja kısıtlama getirilmesinden yana. Ancak yine de kürtajın yasaklanması için anayasal bir değişiklik peşinde değil.

Obama: Kürtaj hakkından yana.

 

Küba

McCain: Özgür ve açık demokrasi yolunda ilerlediğine inanılması halinde, Küba'ya yaptırımların hafifletilmesi gerektiğini söyledi.

Obama: Küba'da ailesi bulunanların bu ülkeye gidiş-gelişlerine ve ABD'de yaşayan Kübalıların ardında bıraktıkları ailelerine para göndermelerine yönelik kısıtlamaların hafifletilmesini istiyor. Küba lideri Raul Castro ile masaya şartsız oturmaya hazır. Göze çarpacak şekilde demokratik değişiklik olması halinde ticari ambargonun da hafifletilmesinden yana.

 

Ölüm cezası

McCain: Ölüm cezasının genişletilmesinden ve temyiz hakkına sınır getirilmesinden yana.

Obama: Halkın da cezasını adil bulacağı suçlar söz konusu olduğunda ölüm cezasının uygulanmasını savunuyor.

 

Enerji

McCain: Açık denizde sondaj yapılması, 2030 yılına kadar 45 nükleer enerji reaktörü açılması gerektiği fikrini savunuyor. Arktik Ulusal Doğal Hayat Sığınağında sondaj yapılmasına karşı çıkıyor. Benzinde galon başına yaklaşık 20 kuruş olan vergiyi kaldırmayı planlıyor.

Obama: Açık denizde sondajın sınırlı şekilde artırılması gerektiğini düşünüyor. Arktik'teki rezervlerin kullanılmasına karşı çıkıyor. Benzine uygulanan verginin kaldırılmasını istemiyor.

 

Eşcinsel evlilikleri

McCain: Anayasada, eşcinsel evliliklerini yasaklayan bir düzenleme yapılmasına karşı. Aynı cinsiyetten olanlara herkes gibi sigorta ve benzeri yardımlardan faydalanmasından, evliliğe eyaletlerin karar vermesinden yana.

Obama: McCain gibi Obama da eşcinsel evliliklerin yasaklanmasını öngören bir anayasa değişikliğine karşı. Sivil örgütleri destekliyor ve hemcinslerin evliliğine eyaletlerin karar vermesi gerektiği fikrini savunuyor.

 

Küresel ısınma

McCain: Cumhuriyetçi olmasına karşın Başkan George Bush ile farklı fikirleri paylaşıyor. Sera gazı salımını daha sıkı yakıt verimi standartlarıyla azaltmayı ve gaz salımını 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında düşürmeyi planlıyor.

Obama: Enerji tedarikinde üretimi artırmak için 150 milyar dolar değerinde 10 yıllık bir programı bulunuyor. Sera gazı salımını 2050 yılına kadar yüzde 80 oranında azaltmayı amaçlıyor.

 

Silah kontrolü

McCain: Saldırı amacıyla kullanılan silahlara yasak getirilmesi fikrine karşı. Ancak kontrolün gerekliliğini savunuyor.

Obama: Tüm yarı otomatik silah tiplerinin yasaklanması ve ateşli silahlar konusunda daha sıkı kısıtlamalar getirilmesini savunuyor.

 

John McCain

ABD'de 4 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminin Cumhuriyetçi Parti'den adayı senatör John McCain, asker kökenli bir ailenin oğlu olarak Panama Kanalı bölgesinde 1936'da dünyaya geldi.

"Savaş kahramanı, lafını esirgemeyen ve aykırı siyasetçi" olarak tanımlanan 72 yaşındaki John McCain, seçilirse, bu göreve ilk kez gelen en yaşlı başkan olacak.

1982-1986 yılları arasında ABD Temsilciler Meclisi üyeliği yapan McCain, 1986 yılından bu yana da Senatoda Arizona bölgesini temsil ediyor.

İlk defa 2000 yılında başkanlık yarışına soyunan McCain, ön seçimlerde şimdiki Başkan George Bush'a yenildi.

 

Barack Obama

ABD tarihinde başkanlığa bu kadar yaklaşan ilk siyahi aday olan Barack Obama, 4 Kasım 2008'deki seçimleri kazanması halinde, yine bu ülkenin ilk siyahi başkanı olarak tarihe geçecek.

1996-2004 yılları arasında Illinois eyalet senatörü olan Obama, 2004 yılında da ABD Senatosuna seçildi. Bu zaferinin ardından medyanın ilgisini çeken Obama, Washington'un en gözde isimlerinden biri haline geldi. Obama'nın iki kitabı, çok satanlar listesine girdi.

Barack Obama, 2007 başında başkan aday adayı olduğunu ilan etmesiyle birlikte, diğer aday adayı, eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın eşi Hillary Rodham Clinton ile uzun süreli bir mücadeleye girişti ve zaferini ilan etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler