İsviçre Türk kültürüyle kaynaşacak

İsviçre'de düzenlenen Dünya Kültür Festivali'nin (Culturescapes) bu yılki onur konuğu Türkiye olacak. Festival kapsamında, 6 Aralık'a kadar Basel, Cenevre, Zürih, Bern, Chur Uster ve Chiasso şehirlerinde 220'si Türkiye'den olmak üzere 300 sanatçıya ve toplam 159 etkinliğe yer verilecek.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 09:57
Abone Ol google-news

İsviçre'de düzenlenen Dünya Kültür Festivali'nin (Culturescapes) bu yılki onur konuğu olan Türkiye, festival çerçevesinde 6 Aralık'a kadar Basel, Cenevre, Zürih, Bern, Chur Uster ve Chiasso şehirlerinde çeşitli tanıtım etkinliklerinde bulunacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İsviçre Cumhurbaşkanı Pascal Couchepin'in himayelerinde düzenlenen festival kapsamında, 220'si Türkiye'den olmak üzere 300 sanatçıya ve toplam 159 etkinliğe yer verilecek.

Festivalin Basel kentinde yapılan açılışında Doğuş Grubu Çocuk Senfoni Orkestrası ve Trio Nota Bene grubu birlikte sahneye çıktı. Ünlü sanatçı Burhan Öcal ve ekibi de Basel'de Türkiye havası estirdi.

Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Alev Kılıç, açılışta yaptığı konuşmada ''Festivalde hem İsviçrelilere, hem İsviçre'de yaşayan 110 bin vatandaşımıza Türk kültürünün çok yönlülüğünü ve zenginliğini tanıtmayı amaçlıyoruz'' dedi.

 

Basında çıkan iddialar

Festival başlamadan önce İsviçre basınında Türkiye'yle ilgili olarak çıkan bazı haberlerin de asılsız olduğunu ifade eden Büyükelçi Kılıç, şunları kaydetti:
''İsviçre basınında yaygın bir şekilde, daha bu etkinlik başlamadan bir karalama kampanyası başladı. Sözüm ona Türkiye Cumhuriyeti baskı yapmış, programın içeriğine yönelik müdahalelerde bulunmuş. 'Size yaptığımız yardımı geri çekeriz, eğer şunları yapmazsanız' gibi iddialara bulundular. Daha program başlamadan bu tip iddialarla çıkmak bence haksızlıktır. Açılışta İsviçre basını önünde de belirttiğim gibi, böyle bir şantaj ya da baskı olacaksa bunu ilk bilmesi gereken buradaki Türk büyükelçiliğidir. Festival yönetiminin Türkiye'de iki kanallı teması vardı. Biri özel gruplarla, sanatçılarla, kuruluşlarla, diğeri de resmi kanallarla yapılmaktadır. Resmi kanalların muhatabı benim. Benim bilmediğim böyle bir durum nasıl böyle bir iddia olarak ortaya atılabilir, anlam veremiyorum. Bunun cevabı da yok.''

İsviçre'de yayımlanan ''Tages Anzeiger'' gazetesi, festivale 400 bin Avro'yla destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığının, senaristliğini Şener Özmen'in yaptığı ödüllü ''Gitmek'' adlı filmin festivalde gösterilmesini engellediğini yazmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler