Irak da yerel seçimlere hazırlanıyor

Irak meclisi, azınlıkların eyalet meclislerinde temsili yasasını onayladı. Yasa, Bağdat, Ninova ve Basra eyalet meclislerinde Hristiyanlara sadece birer sandalye ayırıyor. Yasanın kabul edilmesiyle gelecek yıl yapılması beklenen yerel seçimlerin de önündeki son engel kalkmış oldu.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 13:20
Abone Ol google-news

Irak'ta eyalet meclislerinde azınlıkların temsili için kota getirilmesini öngören yasa, ulusal meclisten geçti. Ancak meclisten geçen yasa, Bağdat, Ninova ve Basra eyalet meclislerinde Hristiyanlara sadece birer sandalye ayırıyor. Eyalet meclislerinde Yezidiler, Şabaklar ve Sabeanlara da milletvekili kotası getirildi.

Yasanın kabul edilmesiyle gelecek yıl yapılması beklenen yerel seçimlerin de önündeki son engel kalkmış oldu.

Ancak azınlıklar, yasanın belirlediği milletvekili sayılarına itiraz etti. Meclisteki Hristiyan milletvekillerinden Yunadem Kana, "Sonuç dini ve milli bir fanatizm olduğunu gösteriyor. Bu yasa azınlıkları kayırmaktan çok, onlara bir hakarettir" dedi.

Oturuma katılan 150 milletvekilinden 106'sının oylarıyla kabul edilen yasa, onay için cumhurbaşkanlığı konseyine gidecek.

Hristiyan milletvekili Kana, Cumhurbaşkanı ile iki cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan konseyin yasayı veto etmesini istedi.

Irak'ta yerel meclis seçimlerinin, 31 Ocak 2009'da yapılması planlanıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler