Pakistan'dan ABD'ye uyarı

Pakistan, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral David Petraeus'u, ülkede Taliban ve El Kaide'ye yönelik füze saldırılarının durdurulması konusunda uyardı. Uyarıda, saldırıların, terörizmle savaşta hayati önem taşıyan Müslüman bir ülkede, Amerikan karşıtı düşünceleri alevlendireceği ifade edildi.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 15:28
Abone Ol google-news

Pakistan, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral David Petraeus, yeni görevinin ardından çıktığı ilk dış gezi kapsamında, aralarında Savunma Bakanı Ahmet Muhtar ve Genelkurmay Başkanı Eşref Pervez Kayani'nin de bulunduğu bazı Pakistanlı yetkililerle görüştü.

Savunma Bakanlığı'ndaki görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada, Petraeus'a, sınır bölgelerindeki isyancılara yönelik askeri operasyonlar konusunda brifing verildiği ve her iki tarafın "terör belasını ortadan kaldırmak için işbirliğinin geliştirilmesinin gereğini vurguladığı" belirtildi.

Açıklamada, Savunma Bakanı Muhtar'ın Petraeus ve beraberindeki heyete, füze saldırılarının ülkede Amerikan karşıtlığı oluşturmanın yanı sıra halk arasında infiale sebep olduğunu söylediği kaydedildi.

Muhtar, Washington'a Pakistan'ın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi çağrısında bulundu.

Reuters'a demeç veren Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari de saldırıların durdurulması gerektiğini söyledi. Zerdari, "Topraklarımıza yapılan saldırılarda ölen insanlar ve kaybedilen mal mülk, demokratik yolla başa gelmiş bir hükümetin açıklamakta zorlanacağı şeyler. Saldırılar güvenlik boşluğu oluşturuyor" diye konuştu.

Pakistan saldırıların, bağımsızlığını ihlal ettiği ve militanları izole etme çabalarını zayıflattığını söylerken, ABD, saldırıların Afganistan'daki Amerikan askerlerini korumak için gerekli olduğu ve kendileri için tehdit unsuru olan militanların öldürüldüğü gerekçesiyle Pakistan'ın kaygılarını dikkate almıyor.

Washington, ağustos ayından bu yana bölgeye yönelik 17 füze saldısının faili olarak görülüyor. En son cuma günü, ülkenin Kuzey ve Güney Veziristan bölgelerinde düzenlenen iki ayrı saldırıda, aralarında militanların da bulunduğu yaklaşık 27 kişi hayatını kaybetmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler