Say, Kopatchinskaya ile konser verecek

11. Uluslararası Antalya Piyano Festivali, yarın ünlü piyanist Fazıl Say'ın keman sanatçısı Patricia Kopatchinskaja ve Howard Griffiths yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde vereceği konserle başlayacak.

Yayınlanma: 25.11.2010 - 12:04
Abone Ol google-news

Bu yıl 11'incisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Piyano Festivali ile ilgili Antalya Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Festival Sanat Yönetmeni Fazıl Say, 11 yıldır süren festivale emeği geçen herkese teşekkür etti. Bir festivalin 11 yıl sürmesinin ''mühim bir konu'' olduğunu belirten Say, ''Hele Türkiye'de, hele konu klasik müzikse ve spesifik olarak piyano ise, böyle bir festivali devam ettirmesi bile zordur ama Antalya Piyano Festivali, küçüleceğine büyüyerek gelişti. Son dört yıldır bütün konserlerimiz dolu. Bu yıl da öyle olacağını tahmin ediyoruz. Bu Antalya için mühim bir konudur. Darısı diğer şehirlerimizin de başına diyelim. Bu güzel bir aydınlanma hikayesi'' dedi.

Fazıl Say, festivali izlemek üzere turist gruplarına yönelik bir organizasyon yapılıp yapılmadığına ilişkin soru üzerine, bu festivalin Antalyalılara hitap ettiğini söyledi. Festival süresince kentin varoşlarında, parklarda, okullarda konserler verdiklerini hatırlatan Say, şöyle konuştu: ''Bizim festivalimiz otelden turistleri doldur, Aspendos'a getir gibi bir gösteriş festivali değildir. Bu, gerçekten kültürü içselleştirme festivalidir. Buraya insanlar iyi bir şey görmeye geliyorlar. Bu insanların iyiyle alışverişi. Hani iyi bir yemeğe çıkınca tadı damağınızda kalır, bu salonları dolduran insanlar böyle bir duyguyla buradan ayrılsınlar istiyoruz. Bunun için repertuvarı sağlıyoruz. Orkestra, oda müziğini sağlıyoruz. Değişik şeyler organize etmeye alışıyoruz. Komiklikler var, caz var, flamenko var. Bütün bunlar Antalyalılar için. Bu şehrin festivalidir ve şehir de bu festivale sahip çıkmıştır diye düşünüyorum.''

Antalya'ya Sidney'deki gibi sembolik bir opera binasının da yakışacağını anlatan Say, dünyanın Sidney'i opera binasıyla tanıdığına dikkati çekti. Festivalin bilet fiyatlarının da pahalı olmadığını belirten Say, hiçbir zaman pahalı, halkı aşan bilet fiyatları belirlemediklerini söyledi. Say, bu yılki festivaldeki 19 konserden 8'inin ücretsiz olduğunu, 11 konserin kombine biletinin ise 175 lira olduğunu bildirdi. Fazıl Say, bir soru üzerine, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki hesabını da hacker saldırısı yüzünden kapatmak zorunda kaldığını, kendisine başka bir isimle başka bir grup açtığını açıkladı.

Başkan Akaydın'ın konuşması

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da Antalya halkı adına bu kültürel etkinliklerden fazlasıyla gurur duyduğunu ifade etti. Festivalde emeği geçenlere teşekkür eden Akaydın, 11'incisi gerçekleştirilen festivalin bu yıl özel bir programı olduğunu söyledi. Akaydın, yarın başlayarak 16 Aralıka kadar devam edecek festivalde dünyaca ünlü sanatçıların Antalya'da buluşacağını belirterek, bu yıl Antalya Kültür Merkezi'ndeki konserlerin haricinde Kepez ilçesinde de bir halk konseri gerçekleştirileceğini bildirdi.
Geçen yıl yine Kepez'de düzenlenen konseri ''dillere destan'' diye tanımlayan Akaydın, konserleri bu yıl Akdeniz Üniversitesi'ne de taşıdıklarını anlattı. Bu halkayı ileri ki yıllarda daha da büyütmek gibi bir hedefleri olduğuna değinen Akaydın, ''Dolayısıyla bu etkinliğin 11'inci yılında kentin her yerine ulaşmak gibi bir hedefimiz var, bu hedeften de gurur duyuyoruz'' dedi.

Akaydın, Fazıl Say ve keman sanatçısı Patricia Kopatchinskaja'nın 27 Kasım'da Akdeniz Üniversitesinde halk konseri gerçekleştireceğini, Kepez'de Yenimahalle Semtevi'ndeki konserin ise 3 Aralık'ta yapılacağını anlattı. Bu yıl sanatçıların öğrencilerle buluşmasına da önem verdiklerine değinen Akaydın, Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı, Antalya Koleji, Antalya Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde de 7 etkinlik yapılacağını kaydetti.
Festivalde geçen yıl 10 bin kişiye ulaşıldığını ifade eden Akaydın, bir soru üzerine bu konserlerin gerçekleştirilmesinde özellikle yer konusunda sıkıntı yaşandığını söyledi.

Salon konusunda projeleri olduğunu anlatan Akaydın, şöyle konuştu: ''Antalya'nın doğru dürüst bir opera binası yok. Hepimiz bu gerçeği biliyoruz ama Antalya halkından bu teşvik ve sahip çıkma oldukça, mutlaka bunun gerçek sorumluları bu zorlamayı hissedeceklerdir. Bunu görevden kaçma anlamında söylemiyorum. Bu tip yatırımların gerçek sorumluları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüdür ama ben yine hepinizin huzurunuzda şu çağrıyı yapıyorum. Bana eğer yer verirlerse ki yerim yok, yer vermeden kimi kastettiğimi çok iyi biliyorsunuz merkezi hükümet sorumlularıdır, ben bunların hepsini hayata geçirmek için birinci derecede sorumluluğum olmadığı halde görev yapmaya hazırım. Antalya'da ayrıca Lütfi Kırdar gibi bir kongre merkezine de ihtiyaç var. Bunun için Kundu'nun uygun olduğunu düşünüyorum ama opera binasının şehrin merkezinde olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için kafamda şekillenmiş bir yer yok ama tekrar çağrı yapayım: yönetim merkezi olmasını uygun bulduğum Dokuma bölgesi. Sorunlu, mahkemelik bir bölgedir. Burada Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ilgi gösterirse güzel bir opera binası yapılabilir.''

'Antalya'ya gelmek eve gelmek gibi'

Festivalin açılış konserinde Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nı yönetecek Şef Howard Griffiths de Türkiye'yi 40 yıldır tanıdığını söyledi. Antalya'ya ilk kez 1971'de geldiğini anlatan Griffiths, ''Yılbaşıydı ve denize girmiştim ama o zaman Antalya bambaşkaydı. Bugün Antalya'yı çok değişmiş gördüm'' dedi. Antalya'da yaşaması halinde bu konserlerin pek çoğuna gelmeyi isteyeceğini de belirten Griffiths, programın ''renkli ve güzel'' olduğunu ifade etti. Bu yıl 11'incisi gerçekleştirilen festivalde 11 konser olduğuna dikkati çeken Griffiths, ''50. yıla gelmek isterim ki 50 konser olsun burada. Bu festival çiçek gibi. Bakmak lazım, sulamak lazım ama ben görüyorum ki bu festival iyi ellerde'' diye konuştu.

Açılış konserinde Fazıl Say'a kemanıyla eşlik edecek Patricia Kopatchinskaja da daha önce anne ve babasıyla birlikte Antalya'ya pek çok kez geldiğini, bu yıl yanında kızını da getirdiğini söyledi. Antalya'ya gelmeyi, ''Eve gelmek gibi bir şey'' diye tanımlayan Kopatchinskaja, kızıyla birlikte deniz kıyısında zaman geçirdiklerini ve bundan büyük keyif aldıklarını kaydetti. Festivalin ana sponsorluğunu yapan Doğuş Otomotiv yetkilisi Koray Bebekoğlu da Doğuş Grubu olarak değerlere sahip çıkan bir şirket olduklarını anlattı. Bebekoğlu, daha önce Fazıl Say ile ''Türkiye Yollarında Bir Virtiöz'' projesini birlikte yürüttüklerini belirterek, Antalya Piyano Festivali'nin de sanata verdikleri desteğin devamı niteliğinde olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler