Generallerin açığa alınması TBMM'de

Balyoz Davası'nda adı geçen üç generalin açığa alınması TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nda da gündeme geldi.

Yayınlanma: 25.11.2010 - 13:37
Abone Ol google-news

Komisyon Başkanı Üskül, İstanbul Cevizli'deki 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda sabah içtiması sırasında hata yapan bir erin, emirle çırılçıplak soyulmasını gündeme getirdi. CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ise, "Bu insanlık ayıbı, telin edilmesi gerekiyor ancak üç generalin soyundurulmasının, apoletlerinin sökülerek çıplak bırakılmasının da komisyon gündemine gelmesi gerekir" dedi. CHP'li Özdemir'in sözlerine AKP İzmir Milletvekili Erdal Kalkan'ın "Olabilir, generalle erin ne farkı var herkes yargılanmalı. Siviller de açığa alınıyor onları niye savunmuyorsunuz" diye tepki göstermesi, tartışmaya neden oldu.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda, Komisyon Başkanı Zafer Üskül, basına da yansıyan İstanbul Cevizli'de 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda 12 Kasım'da, sabah içtiması sırasında postal bağı açık olduğu için bir erin, komutanın emriyle çırılçıplak soyunmasını gündeme getirdi. Üskül, bunun asla onaylanamayacağını, insan onurunun ayaklar altına alınması olduğunu ifade ederek Milli Savunma Bakanlığı'ndan bilgi istediğini ve soruşturma açılmasını istediklerini kaydetti. Üskül'ün konuyu gündeme getirmesinin ardından CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir Üskül'e "Bir erin arkadaşlarının, bütün askerlerin gözü önünde çırılçıplak soyulması bir insanlık ayıbı, telin edilmesi, cezalandırılması gerekir. Ancak beklerdim ki İnsan Hakları Komisyonu, üç gündür Türkiye gündemine oturan üç generalin soyundurulması, apoletlerinin sökülerek çıplak bırakılmasını da görüşsün. Üç generalin soyundurulmasının arkasında siyasi iktidar var. Ortada çok büyük hukuksuzluk ve insan hakkı ihlali var. Komisyon olarak bunu da gündemimize almalıyız. Çıplak olan sadece bir er değil üç generalin çıplak bırakılması da komisyon tarafından görüşülmeliydi" diye konuştu.

CHP'li Özdemir'in bu sözleri üzerine AKP İzmir Milletvekili Erdal Kalkan, "Olabilir generalle bir erin ne farkı var. Herkes yargılanmalı" dedi. Kalkan'ın CHP'lilere yönelik "Görevden alınan başka siviller var onları niye savunmuyorsunuz, onlar için niye bir şey yapmıyorsunuz" şeklindeki sözlerine CHP'li Özdemir ve İzmir Milletvekili Ahmet Ersin itiraz etti. CHP'li Özdemir, "Açığa alınma işlemini niye yolsuzluğa karışan, belediye başkanlarınız için uygulamıyorsunuz" karşılığını verdi. Ersin de hükümeti hukuksuzluk yapmakla suçladı.

Komisyon toplantısının ardından açıklama yapan Komisyon Başkanı Zafer Üskül gazetecilerin soruları üzerine üç generalin açığa alınmasını değerlendirdi. Açığa alınmanın idari bir işlem olduğunu belirten Üskül, "Açığa alma denilen mekanizma eskiden beri uygulanan yöntemdir.Siviller için sık sık duyarsınız. Olağan bir şeydir. Askerler arasında da açığa alınanlar olabilir, yargı denetimine açıktır. Konuyu bu çerçevede değerlendirmek doğru olur" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler