Maliki'den birlik çağrısı

Irak'ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Nuri El Maliki, görevi resmen kabulünden sonra yaptığı ilk açıklamada, ülkede birlik çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 25.11.2010 - 13:52
Abone Ol google-news

Siyasi partilerin 10 Kasım'da, genel seçimlerden 8 ay sonra hükümetin kurulması konusunda anlaşmaya varmasının ardından bugün Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin hükümeti kurma görevi verdiği Maliki, "özellikle ülkenin içinden geçtiği bu koşullarda aldığı sorumluluğun kolay bir iş olmadığını iyi bildiğini" belirtti.

Maliki, "Bütün dini gruplar, mezhepler ve etnik gruplardan büyük Irak halkı ile siyasi partilerden kardeşlerine, bütün ayrılıkların üstesinden gelme ve bu ayrılıkları gerilerinde bırakmak için çalışma çağrısında bulunduğunu" söyledi.

Ülkeyi gelecek 4 yıl boyunca yönetecek olan Maliki'nin, 30 gün içinde bakanlar kurulunu oluşturması gerekiyor. Maliki'nin bu süre içinde aralarında Kürtlerin, İran ile ittifak içindeki Şii siyasi grupların ve Sünnilerin desteklediği blokun olduğu önde gelen bütün rakip siyasi grupları içine alacak bir kabine oluşturması bekleniyor.

Yeni hükümetin kurulması görevinin verildiği salonda da birlik görüntüsü içinde Talabani ve Maliki ile çok sayıda siyasinin hazır bulunduğu bildirildi.

Hiçbir partinin tek başına hükümeti kurmak için yeterli çoğunluğu sağlayamadığı seçimlerde, Maliki'nin lideri olduğu Şii ittifakı, Sünnilerin ve laiklerin desteklediği siyasi blok karşısında az farkla ikinci olmuştu.

Siyasiler liderler, 8 ay süren siyasi tıkanıklığın ardından devlet başkanının Kürt, başbakanın Şii ve meclis başkanının Sünni olması konusunda anlaşmaya varmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler