Lübnan'la işbirliği anlaşması imzalandı

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, nükleer enerjiden her ülkenin barışçıl amaçlarla kullanmasına karşı olmadıklarını belirterek, “Fakat Ortadoğu’nun nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge olmasını da istiyoruz” dedi.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 20:26
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler. Basın toplantısından önce Lübnan Kalkınma ve İmar Konseyi ile TİKA arasında, fiziki engelliler travma ve rehabilitasyon merkezi kurulmasına ilişkin bir anlaşma ve iki ülkenin İçişleri Bakanları tarafından da terörizm, örgütlü suçlar, uyuşturucu ve psikotrop madde kaçakçılığı ile mücadelede işbirliği anlaşması imzalandı.

 

“İki ülke arasındaki diplomatik adımları olumlu karşılıyoruz"

İki ülke arasındaki kültürel ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, Lübnan’da istikrarın devamının sağlanmasının bölgenin barış ve istikrarı bakımından önem arz ettiğini vurguladı. Doha mutabakatının tam olarak uygulanmasını temenni ettiklerini belirten Erdoğan, ziyaretin Suriye-Lübnan arasındaki ikinci tur görüşmelerin hemen öncesine denk gelmesi bakımından da yararlı olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, Sinyora’yı aktif ve yapıcı tutumundan ötürü tebrik ederek, “Ülkemizin yardım elini uzatmaya devam edeceğini ve insani yardımlarımızın süreciğini tekrarlamak istiyorum. Suriye- Lübnan ilişkilerinde atılan ve atılacak adımlar da önem taşımaktadır. İki ülke arasında diplomatik ilişki kurulması kararını olumlu karşılıyoruz" dedi. Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora da bölgede barışın tesis edilmesi sürecinde Türkiye’nin gösterdiği gayrete dikkat çekti. Dünyada yaşanan küresel ekonomik krizden iki ülkenin fazla etkilenmediklerini belirten Sinyora “Bundan çok memnuniyet duyuyoruz” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin bölgede arabuluculuk görevinin ne gibi sonuçlara götüreceğinin sorulması üzerine, bölgedeki barışa yönelik girişimlerini anlatarak, Lübnan ile Suriye arasında karşılıklı yapılacak ziyaretlerin güzel bir gelişme olduğuna işaret etti.

 

“Terör örgütü Lübnan'da masumane oluşum içinde"

Erdoğan, başka bir soru üzerine de Lübnan’da ve Türkiye’de terörle mücadele konusunda sıkıntılar olduğunu belirterek, “Bu iki ülkenin dayanışma içerisinde ortak projeler üretmesi lazım. Terör örgütü orada bazı masumane oluşumlarla kendilerini böyle gösteriyorlar. Biz de bunu takip ediyoruz” dedi. Sinyora da Ortadoğu ülkelerinin nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla yararlanmasına karşı çıkmadıklarını belirterek, “Fakat Ortadoğu’nun nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge olmasını da istiyoruz” dedi. Teröre desteğin kesilmesinin gerektiğini söyleyen Sinyora, “Bu ne insanlık değerleriyle bağdaşır, ne de semavi dinlerin ilahi buyruklarıyla bağdaşır” diye konuştu. Suriye’yi ziyaret edip etmeyeceğinin sorulması üzerine ise Fuad Sinyora, Suriye ile Lübnan arasında ilişkilerin karşılıklı ve birbirinin bağımsızlığına saygı gösterecek şekilde olmasının önemini vurgulayarak, bu ilkeler temelinde Lübnanlı bakanların muhataplarını ziyaret edebileceklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler