Yeni ABD Başkanı'na mektup

Avrupa Birliği, ABD'nin yeni seçilecek başkanına gönderilecek olan ve ''küresel öneme sahip konularda AB'nin daha fazla rolünün olması gerektiğini belirten'' bir mektup hazırladı. Mektup, ABD'ye yönelik, ''uluslararası ilişkilerde çok taraflılığı dikkate almalısın, müttefiklerinle birlikte çalışmalısın'' ana fikrine sahip.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 21:14
Abone Ol google-news

AB dönem başkanı Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in, Marsilya'da düzenlenen dışişleri bakanları gayri resmi toplantısından sonra gazetecilere yaptığı açıklamaya göre zarflanan ve ''Sayın Başkan'' olarak adreslenen 6 sayfalık mektupta, ''ABD Başkanı George Bush sonrası dönemde ABD-AB ilişkilerinin daha yakın olması ve AB'nin küresel öneme sahip konularda daha fazla rolünün olması gerektiği'' belirtiliyor.

Mektup, ABD'ye yönelik, ''uluslararası ilişkilerde çok taraflılığı dikkate almalısın, müttefiklerinle birlikte çalışmalısın'' ana fikrine sahip.

Kouchner ve AB Dış İlişkiler yetkilisi Benite Ferrero-Waldner'e göre AB, ABD'den, ''eşit partnerler arasında ilişki'' istiyor ve Avrupa'nın dünyadaki bazı bölgelerinde sahip olduğu deneyim ve uzmanlığın ABD tarafından kabul görmesini istiyor.

 

''Artık orta doğu'da ikincil rol istemiyoruz"

Kouchner, AB'nin artık Orta Doğu'da ikincil role sahip olmak istemediğini de vurguladı. Fransa Dışişleri Bakanı, AB'nin Orta Doğu dörtlüsünün (AB, ABD, Rusya, BM) bir ayağı olduğunu anımsatarak, bölgedeki ilişkilere daha fazla dahil olmak istediklerini belirtti ve ''artık ikincil derecede rol oynamak istemiyoruz'' dedi.

Kouchner mektupta, AB ve ABD'nin eşit olarak işbirliği yapabilecekleri diğer bölge ve konular olarak, ''Afganistan-Pakistan konusuyla, Çin, Hindistan ve Brezilya'nın yükselen ekonomilerini'' de saydı.

AB'nin liderlik edebileceği konular arasında, Doğu Avrupa ve Gürcistan ile ilişkiler de yer alıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler