AKP'nin hukukla oyunu

Balyoz sanığı generalleri mahkeme kararına rağmen görevden alan AKP hükümeti, kendi bürokratlarının yargılanmasını engellemek için her yolu deniyor.

Yayınlanma: 26.11.2010 - 08:46
Abone Ol google-news

Balyoz sanıkları arasında yer alan 3 generali Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kararını yok sayarak görevden alan AKP, konu kendi bürokratı olunca, hukukla oynuyor. “Çağın yolsuzluğu” olarak nitelenen Deniz Feneri davasında kuryelikle suçlanan, bir RTÜK çalışanının açtığı dava sonucunda hapis cezasına çarptırılan eski RTÜK Başkanı Zahid Akman tüm yargı süreçlerine karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ısrarla korundu. Akman’ı cezaevi tehdidinden kurtarmak için yasa teklifi bile hazırlandı. Erdoğan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Hrant Dink cinayetinde MİT’in ihmali olup olmadığını soruşturmak için istediği izne de onay vermedi.

Deniz Feneri davasıyla ilgili en alevli tartışmalarda bile, olaya adı karışan dönemin RTÜK Başkanı Zahid Akman’ı koruyan Erdoğan, Akman’ın RTÜK Başkanlığı’ndaki tartışma yaratan adımlarını da görmezden geldi. RTÜK Daire Başkanı ve Uzman Denetçisi Dr. Cengiz Özdiker Danıştay ve idare mahkemelerinin verdiği göreve iade kararlarını uygulamadıkları için dönemin RTÜK Başkanı Zahid Akman ve bazı üyeler hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine başlayan süreçte Erdoğan, ısrarla Akman hakkında soruşturma izni vermemişti. Özdiker’in ilk suç duyurusu üzerine başlayan yargılama sürecinde RTÜK üyelerinin yargılanması Başbakan’ın iznine bağlanmış, bu düzenleme “kişiye özel yasa çıkartılıyor” diye eleştirilmişti. Yapılan değişikliğin ardından Başbakan, üyeler hakkında açılacak soruşturmayı engellemişti. Özdiker’in yaptığı bir diğer suç duyurusu, yine Başbakan’a takılmıştı. Ardından gelişen süreçte Danıştay, soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararın yürütmesini durdurmuştu. Böylece üyeler hakkında yargı süreci başlamıştı.

Dink cinayeti

Erdoğan, Türkiye’nin yakın tarihine damgasını vuran bir diğer olay olan Hrant Dink cinayetinde de MİT’e kalkan olmuştu. Erdoğan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Dink cinayetinde MİT’in ihmali olup olmadığını soruşturmak için istediği izin talebine olumsuz yanıt vermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler