Kıskanç, bağımlı, güvensiz

Psikologlara göre kadına şiddet uygulayan erkeklerin özellikleri kişilik bozukluğunu gösteriyor.

Yayınlanma: 26.11.2010 - 15:10
Abone Ol google-news

Psikolog Seçil Sezen, kadınlara karşı şiddet eğilimi gösteren erkeklerin büyük kısmının aşırı kıskanç ve güvensiz olduğunu söyledi. Şiddete eğilimli erkeklerin birçoğunda kişilik bozukluklarına rastlandığını kaydeden Seçen, bu tür erkeklerin ‘şiddet uyguladığını inkâr ettiğini’ de vurguladı.

Akdeniz Belediyesi Kadın Meclisi, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ dolayısıyla, kenar mahallelerde yaşayan kadınlar için paneller dizisi başlattı. Çilek Mahallesi’nde düzenlenen ilk panelde konuşan Psikolog Seçil Sezen, “Dünyada milyonlarca kadının şiddete maruz kaldığı bilinmekte, ancak gelenekler, kadının statüsünün düşük olması ve ekonomik özgürlüğünün olmaması gibi nedenlerle kadına yönelik şiddet çoğunlukla gizli tutulmaktadır” dedi.

Sezen, şiddet eğilimi olan erkeğin bazı özelliklerini de şöyle sıraladı: “Kişinin kendisine olan saygısının düşüktür. Sıklıkla terk edilme, bağımlılık, güvenlik duygusunda azalma, mahremiyet ile ilgili sorunlar yaşar. Kişilik bozukluğu tanısı olanlara sık rastlanmaktadır. Yoğun kaybetme korkusu yaşar. Kendi davranışları ile ilgili inkâr, küçümseme, iddiacı ve yalana yönelir. Empati yapma yetenekleri zayıftır. Madde bağımlılığı sık görülür. Anormal düzeyde kıskançtır.”

Panelistlerden Sosyolog Nazlı Pınarbaşı da, şiddetin sosyal nedenleri ve sonuçları hakkında bir sunum yaptı. Pınarbaşı, “Şiddet, uygulama ve şiddete maruz kalma, öğrenilen bir davranıştır. En önemli öğrenme kaynağı ise, şiddeti uygulayan kişinin kendi ailesidir” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler