Eker: Tohumda artış yüzde 165

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin toplam tohumluk üretiminin 2002'de 145 bin ton olduğunu, 2009'da ise bu rakamın 385 bin tona yükseldiğini belirterek, ''Türkiye'de tohum bitti yok oldu, falan diyenler, devletin bu resmi kayıtlarına lütfen göz atsınlar. Artış yüzde 165'' dedi.

Yayınlanma: 27.11.2010 - 13:05
Abone Ol google-news

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Tohumcular Birliği'nin, Dedeman Otel'deki 2. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, tohum konusunun insanların çok ve bilmeden konuştuğu, üzerinden popülizm yapılan bir alan olduğunu, kamuoyunun ''yalan yanlış bilgilerle'' dezenforme edildiğini söyledi.

Türkiye'de 1960'lı yılların sonunda yerli çeşitlerle dönüm başına verimin 60-70 kilogram olduğunu, iklim şartlarında sorun yaşandığında kıtlıklarla karşı karşıya kalındığını belirten Eker, eski bakanlardan Bahri Dağdaş'ın bir buğday tohumu getirdiğini, bunun üzerine, ''Sovyetler Birliği Türk ırkını kısırlaştırmak için buğday çeşidi geliştirdi, bu bakan bunu getiriyor, bizi kısırlaştıracaklar'' denildiğini, bu çeşidin Anadolu'da hala kullanılan verimi yüksek bir çeşit olduğunu anlattı.

Türkiye'nin dekar başına buğdayda 60-70 kilogram verim alırken, şimdi dekar başına sulu şartlarda 400-500 kilogram, kuru şartlarda 250-300 kilogram verim aldığını ifade eden Eker, bugün duyulanların aslında çok yeni şeyler olmadığını, tohum konusunda eskiden beri bu tür konuların, ''efsanelerin'' konuşulduğunu söyledi.

Sertifikalı tohum üretimine büyük önem verdiklerini de belirten Eker, 2005'te sertifikalı tohum kullanımını destek kapsamına aldıklarını, 2008'de sertifikalı tohum üreticisine de destek verdiklerini, bugüne kadar 400 milyon lira ödediklerini kaydetti.

Sektörün önünü açmak için çalıştıklarını belirten Eker, tohumculuk konusundaki gelişmeleri, bu çerçevede çıkarılan kanunları yapılan düzenlemeleri anlattı. Eker, dünyanın kapasite itibariyle 3. büyük tohum gen bankasını Ankara'da açtıklarını, şu an 68 bin tohumun gen bankasında muhafaza edildiğini söyledi.

Üretimi geliştirmeyi, yabani çeşitleri olan bitkilerin ıslah edilerek ekonomiye kazandırılmasını hedeflediklerini belirten Eker, iddia edilenlerin tam aksine ithalata dayalı bir gelişme modelinin değil, içerdeki potansiyeli kullanmanın üzerinde durduklarını ifade dile getirdi.

Bakan Eker, 20 yıl ıslahçı hakları kanunu çıkarılmadığında sesi çıkmayanların, bugün ''Türkiye şu kadar ithalat yapıyor'' demek suretiyle ''ucuz, yüzeysel, polemikçi bir muhalefet anlayışıyla sektörü demotive etmeye'', sektörün gelişmesini olumsuz yönde etkilemeye çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'nin 2002'de dünya buğday ihracatında 11., 12. sırada olduğunu, bugün 1. sırada bulunduğunu anlatan Eker, Türkiye'nin üretimiyle ihtiyacını zaten karşıladığını, DİR kapsamında buğday ithalatı yaparak, bunu işleyip sattığını ifade etti.
Eker, sebze tohumunun ithalatından bahsedildiğini ihracatından bahsedilmediğini, Türkiye'nin son 8 yılda sadece yaş meyve sebzede 3 milyar dolarlık ihracat yaptığını anlattı.

Bakan Eker, Türkiye'nin net ihracatçı olduğunu vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler