Organ bağışları yetersiz

Türkiye'de organ bağışının yeteri kadar olmadığı belirtilirken 45 bine yakın kişinin nakil için sırada beklediği ifade ediliyor. Araştırmalar ülkemizde donör (verici) sayısının nüfus başına ortalama yüzde 2'lerde, Avrupa'da ise bu rakamın yüzde 20'lerde olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor.

Yayınlanma: 04.11.2008 - 11:42
Abone Ol google-news

Ülkemizde organ nakli için bekleyenlerin sayısına her yıl ortalama 8 bin kişinin eklendiği tahmin ediliyor. Sağlık Bakanlığı rakamlarına göre organ nakilleri ile nakil bekleyen hasta sayısı arasında ciddi farklar bulunuyor. Rakamlara göre 40 bine yakın kişinin böbrek nakli için sırada beklediği, bu yılın ilk 8 ayında böbrek nakli sayısının ise yalnızca 1190 olduğu belirtiliyor.

Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Alp Gürkan, 2010 yılında bugünkü hasta sayısının iki misline ulaşılacağının tahmin edildiğini belirterek nakillerin daha artması gerektiğini söyledi. Kadavradan yapılan nakillerin yüzde 30larda kaldığını anımsatan Gürkan, Kuzey Avrupa ülkelerinde istemeyenler haricinde tüm bireyler organ bağışında bulunmak zorundadır. Ama ülkemizde bu seviyeye henüz gelmedik. Ayrıca organ ticaretine karşı dikkatli olunmalıdiye konuştu

 

Hüseyin de organ bekliyor

Antalya’da doğuştan böbrek rahatsızlığı olan 14 aylık Hüseyin bebek, “çapraz nakil” yöntemiyle böbrek bekliyor. Doğuştan sadece bir böbreğinin olduğu, onun da kistten oluştuğunu öğrenen ile, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bu tür işlemlerin yapılabildiğini duyunca Antalya’ya geldi. Üniversitenin Organ Nakli Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alihan Gürkan vericinin bulunması halinde ameliyatın gerçekleşeceğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler