Sivas Ergenekonu, 2. Ergenekon davası ile birleştirildi

Ergenekon soruşturması kapsamında açılan "Sivas'ta Ermeni topluluğu lideri kuyumcu Minas Durmazgüler'e suikast planı" davası, 2. Ergenekon davasıyla birleştirildi.

Yayınlanma: 29.11.2010 - 10:24
Abone Ol google-news

Tutuksuz sanıklar Eski Ülkü Ocakları Dergisi Sivas temsilcisi Bekir Çelik ve Emrah Gönenci, 2. Ergenekon davasında tutuklu bulunan İbrahim Şahin’in yönlendirmesiyle suikast planlamakla suçlanıyor. Sivas’ta suikast planı dosyasının fiili ve hukuki irtibat nedeniyle birleştirilmesiyle 108 sanıklı 2. Ergenekon davasında sanık sayısı 110’a çıktı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi yerleşkesi bitişiğinde görülen davada mahkeme heyeti, Başkan Köksal Şengün, üye hakimler Hasan Hüseyin Özese
ve Hüsnü Çalmuk tarafından oluşturuldu. Davaya tutuksuz sanık Bekir Çelik ve avukatı Aytekin Kaya katıldı. Başkan Şengün, 2. davada tutuklu bulunan Ersin Gönenci’nin kardeşi sanık Emrah Gönenci’nin 12 Mart 2010 tarihinde yurtdışına çıktığını belirtti.

Şengün, Gönenci’nin Almanya'da öğretmenlik yapan eşinin eşinin yanına gitmesi nedeniyle tebligat yapılamadığını kaydetti. Sanık Bekir Çelik, kimlik tespiti sırasında meslek lisesinde öğretmen olduğunu, ayda 2 bin lira geliri olduğunu anlattı.Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in 30 sayfalık iddianameyi okumasının ardından Başkan Şengün, iddia makamından 2. Ergenekon davasıyla birleştirme konusundaki görüşünü sordu.Savcı Pekgüzel, dosyanın Ergenekon ile birleştirilmesini, habersiz yurtdışına çıkması nedeniyle Gönenci’nin tutuklanmasını istedi. Başkan Şengün’ün “İbrahim Şahin, Ersin Gönenci’nin yargılandığı dava ile birleştirme konusunda ne diyorsunuz” sorusu üzerine Bekir Çelik “İbrahim Şahin ile benim hiçbir alakam yok. Hayatımda 5 dakika gördüm. Sivas’a sık sık gelirdi. Çay içmem için ısrar etti, içmedim bile. İbrahim Şahin’in tavrını, hareketlerini sevmem. Davanın birleştirilmesini istemiyorum” dedi. Avukat Aytekin Kaya da iddianamedeki hukuki ve fiili bağlantının bir telefon görüşmesiyle kurulmaya çalışıldığının altını çizerek birleştirmeye karşı olduklarını, ancak takdirin mahkemenin olduğunu söyledi.

 

Fiili ve hukuki irtibat

Kısa bir ararın ardından mahkemenin kararları açıklandı. Mahkeme, “bu dosya ile İkinci Ergenekon davası olarak bilinen 2009/191 esas sayılı dosya arasında ‘fiili ve hukuki irtibat’ bulunduğu” gerekçesiyle davaların birleştirilmesine karar verdi. Mahkeme birleşen dosyanın iddianamesinin ana dosya sanıklarına ve birleşen dosyanın da bu dosya sanıklarına tebliğine karar verdi. Mahkeme 2. davada tutuklu yargılana Ersin Gönenci’nin de kardeşi olan Emrah Gönenci’nin açık adresinin tespiti için yazı yazılmasına karar verdi. İkinci Ergenekon davası daha önce 17 Ocak 2011 tarihine ertelenmişti.

Davanın iddianamesinde Bekir Çelik’in “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın almak, taşımak veya bulundurmak” suçlarından 8.5 yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Emrah Gönenci’nin ise “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapse mahkum edilmesi talep ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler