CHP, Akman'ı istifaya çağırdı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaşanan kavganın ardından komisyonun CHP'li üyeleri Akif Hamzaçebi, Esfender Korkmaz, Bülent Baratalı, Mevlüt Aslanoğlu, Faik Öztrak, Gürol Ergin ve Mustafa Özyürek Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında RTÜK Başkanı Zahid Akman'ı protesto ederek istifaya çağırdılar.

Yayınlanma: 04.11.2008 - 12:57
Abone Ol google-news

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, RTÜK Başkanı Zahid Akman’ı protesto ederek görevinden istifa etmesini istediler. CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, “Almanya'ya giremeyen, girerse bir daha çıkışı mümkün olmadığı gerekçesiyle giremeyen ve bu davanın sorumluları arasında, Türkiye'deki uzantıları bağlamında ismi zikredilen Akman'ın sanki hiçbir şey olmamış gibi Komisyonda, TBMM'de bir bütçe sunuşu yapacak olmasını biz genel ahlaka uygun bulmadık.” dedi.

CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek ise ''Artık RTÜK Başkanlığı yapmaması gereken bir kişinin, RTÜK'ü temsilen Meclis Başkanı ile birlikte oturması, Meclis geleneklerine, ahlaki kurallara aykırıdır.”diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaşanan kavganın ardından komisyonun CHP’li üyeleri Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında RTÜK Başkanı Zahid Akman’ı istifaya çağırdılar. Basın toplantısına CHP’li milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Esfender Korkmaz, Bülent Baratalı, Mevlüt Aslanoğlu, Faik Öztrak, Gürol Ergin ve Mustafa Özyürek ile komisyon üyesi olmayan CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır katıldı.

Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda RTÜK bütçesinin de ele alındığını belirterek, toplantının başında söz alarak RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın bütçe sunuşunun doğru olmadığını söylediğini kaydetti. Akman’ın adının Deniz Feneri davasında geçtiğini ve hakkında ağır suçlamalar bulunduğunu hatırlatan Hamzaçebi, şöyle dedi: “Almanya'da yüzyılın en büyük dolandırıcılığı olarak ifade edilen Deniz Feneri davasına ilişkin iddianamede, iddia edilen hususlar ve suçlanan ya da irtibatlı olan kişiler kapsamında ismi zikredilen kişilerden biri de Akman'dır. Almanya'ya giremeyen, bu davanın sorumluları arasında, Türkiye'deki uzantıları bağlamında ismi zikredilen Akman'ın sanki hiçbir şey olmamış gibi Komisyonda, TBMM'de bir bütçe sunuşu yapacak olmasını biz genel ahlaka uygun bulmadık. RTÜK Yasasının ilgili maddesinde, bir takım kontrol ilkeleri sayılmıştır; 'Radyo ve televizyon yayınları milli güvenliğe, kültürel değerlere, genel ahlaka aykırı olmayacak.' Radyo ve televizyonların genel ahlaka uygun olup olmadığını kontrol etmekle görevli olan bir kurumun başındaki kişinin, toplumda ahlaki yönden tartışılır olmaması gerekir. Suçlamalarla karşı karşıya kalan, bunlara ilişkin doyurucu hiçbir açıklama yapamayan, TBMM Başkanı'nın dahi 'istifa etse daha iyi olur' anlamında kanaatini ifade ettiği bir kişinin, Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosunda bütçe sunuşu yapmasını kabul edilebilir bulmuyoruz. Kendisinin bütçe sunuşu yapmamasını daha doğru olan bu görevinden ayrılması gerekir'' Hamzaçebi, Akman’ın hiçbir şey olmamış gibi görevine devam etmesini sakıncalı bulduklarını da söyledi.

 

AKP'li Karapaşaoğlu'na sert tepki

Basın toplantısında CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek de, bugünkü komisyon toplantısında Meclis’e yakışmayan olaylar yaşandığını söyledi. RTÜK Başkanı Akman’ın suçlu olduğunun çok net ortaya çıktığını savunan Özyürek, “Artık RTÜK Başkanlığı yapmaması gereken bir kişinin, RTÜK'ü temsilen Meclis Başkanı ile birlikte oturması, Meclis geleneklerine, ahlaki kurallara aykırıdır. Başkanlık Divanı da buna müsaade etmiştir. Uyarılarımıza rağmen bir şey yapmamışlardır'' dedi. RTÜK’ün kendilerine “pişkin bir şekilde çanta dağıttığı”nı da ifade eden Özyürek, Akman'ın konuşma metnini aldıktan sonra, çantaları oturdukları sıraların önüne koyduklarını, bunu çeken kameramanların ise komisyon başkanı tarafından uyarıldığını, ardından da komisyona polisin çağrıldığını bildirdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yıllardır görev yaptıklarını ancak komisyona ilk kez polis çağrıldığını söyleyen Özyürek, kendilerinin müdahalesi ile polisin salondan çıktığını kaydetti. Komisyon Başkanvekili Altan Karapaşaoğlu’nun tehditler savurduğunu ve bunun üzerine CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin’in “polise beni mi vurduracaksın?” dediğini kaydeden Özyürek, Karapaşaoğlu’nun ise “Evet, seni polise vurduracağım” dediğini öne sürdü. Karapaşaoğlu’nun tehdidinin kabul edilemez olduğunu ve istifa etmesi gerektiğini de belirten Özyürek şöyle konuştu:
''Biz tam salondan çıkarken Karapaşaoğlu, sürekli bizlere dönük hakaretlerine devam etti. Bir süre sonra arkadaşlarımız da cevap verdiler. Karşılıklı tartışma sürerken biz tam çıkarken, birden bir baktık o koca cüssesiyle Karapaşoğlu atladı. Arkadaşları tutmaya çalıştı. Amacı Ergin'i yakalamak ve dövmeye teşebbüs etmekti. 'Öldüreceğim' dedi. Ağza alınmayacak küfürler etti.'' Özyürek bundan sonra komisyonda izleyecekleri tavrın nasıl olacağına ilişkin soruya ise “Millet bizi muhalefet görevini yapmak üzere buraya gönderdi. Bütün engellemelere, ahlak dışı engellemelere rağmen görevimizi sonun kadar yapmaya, suçlulardan hesap sormaya, yanışları anlatmaya devam edeceğiz. Bu tehdit ve yıldırmadan korkmadan yolumuza devam edeceğiz'' yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler