"Demokrasi süreci engellenmek isteniyor"

Kırgızistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Marat İmankulov, dün akşam Oş kentinde meydana gelen olaylar ve bugün başkent Bişkek'teki patlamanın birbiriyle bağlantılı olduğunu belirterek, "Kırgızistan'daki demokratik sürecin engellenmeye çalışıldığını" söyledi.

Yayınlanma: 30.11.2010 - 09:27
Abone Ol google-news

Marat İmankulov, düzenlediği basın toplantıda, dün akşam Oş kentinde ve bugün başkentteki patlamaya ilişkin ilk değerlendirmeleri yaptı. İki kentteki olayların birbiriyle bağlantılı olduğunu belirten İmankulov, iki patlamada da el yapımı düzeneklerin kullanıldığını, bunların bir kişi tarafından yapılmasının mümkün olmadığını, bu bombaların "terörist kamplarda eğitim alan milliyetçi ayrılıkçı gruplar tarafından hazırlandığını düşündüklerini" ifade etti.

İmankulov, Kırgızistan'da son 6 ayda başlatılan demokratik sürecin engellenmek istendiğini ifade ederken, "Totaliter, klanlık, aile yönetimi rejimine bir daha dönülmeyecek. Ülkede başlattığımız demokratik süreç uzun vadelidir. Geri dönüş asla olmayacak. Halkımız demokratik süreci seçti. Biz de bu yolda gideceğiz. Güvenlik birimlerimiz başlattığımız süreci ve vatandaşlarımızın huzurunu ve güvenliğini koruyacak" dedi.

Oş ve Bişkek'te halkın paniğe kapılmamalarını isteyen İmankulov, güvenlik güçlerinin ülke genelinde ve devlet sınırlarında durumu kontrol altında tuttuğunu belirterek, suçluların mutlaka yakalanacağını kaydetti. İmankulov ayrıca, 22 Kasımda Bişkek'te çeşitli yerlerde terör eylemleri düzenlemek için hazırlık içinde olan 9 kişilik bir şebekenin ortaya çıkarılarak, elemanlarının yakalandığını, bu çerçevede dün Oş kentinde başlatılan operasyonda 4 teröristin öle ele geçirildiğini anımsattı.

Devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in yanısıra 28 kişinin yargılandığı duruşmaya bir saat kala meydana gelen bugünkü patlamanın ardından duruşmanın iptal edildiği açıklanmıştı. Duruşmanın başka yerde yapılacağı ifade edilirken, başkent Bişkek'te güvenlik önlemlerinin artırıldığı gözlendi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler