'AKP, Hitler'in yolunda'

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, AKP'nin son Anayasa değişikliğinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ile Askeri Yargıtay'ı Anayasal kurumlar olarak bıraktığına dikkat çekti.

Yayınlanma: 30.11.2010 - 10:01
Abone Ol google-news

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, yaptığı yazılı açıklamada Balyoz davasında yargılanan üç generalin YAŞ kararına karşın terfi kararnamelerinin çıkartılmaması üzerine açtıkları davada Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) yürütmeyi durdurma kararı verdiğini, buna yapılan itirazın aynı mahkemece reddedilmesi üzerine Milli Savunma ve İçişleri Bakanları tarafından açığa alındıklarını anımsattı.

Üç generalin bu açığa alma işlemlerinin iptali için AYİM'e başvurmaları üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mahkemeden istemedikleri bir sonuç çıkarsa yeni yasal düzenlemelerin gündeme geleceğini söylediğini, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun da Türkiye'deki sistemin dünyada bir örneği olmadığını, Askeri Yüksek

Yargı'nın görevlerinin Yargıtay ve Danıştay'a verilebileceğini açıkladığını kaydeden Mengü, şöyle dedi:
"Bu açıklama AKP yöneticilerinin referandum sürecinde çok sık kullandıkları 'ileri demokrasi', 'üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü' laflarının birer safsata, halkı kandırmaya yönelik beyanlar olduğu, darbe hukuku onların işine yaradığı sürece bu yasal düzenlemelerle hiçbir sorunları olmadığını ortaya koymaktadır. Zira son yapılan Anayasa değişikliğinde gerek Askeri Yargıtay'ı gerekse Askeri İdare Mahkemesini benimsediklerini, her iki Yüksek Yargı organını düzenleyen Anayasanın gerek 156. ve gerekse 157. maddelerinin son Paragraflarının son cümlelerindeki '...askerlik hizmetlerinin gereklerine...' kelimelerini çıkartmakla yetinerek her iki Yüksek Mahkemeyi Anayasal kurumlar olarak bırakarak ortaya koymuşlardır."

Mengü, askeri yargının Anayasa ve yasalarda ayrı bir yapılanma içinde yer almasının, insan hakları, hukuk devleti ve demokrasi açısından Türkiye'de sürekli tartışılan bir konu olduğuna dikkat çekerek "Eğer hakikaten insan hakları, hukuk devleti ve demokrasi kaygısı duysalardı, bu mahkemeleri şimdi olduğu gibi işlerine gelmeyen kararlar verdikleri zaman değil Anayasa değişiklikleri sırasında gündeme getirirlerdi. Halbuki o zaman bunu ağızlarına bile almadılar. Unutmayalım ki, Hitler faşizmi de yasal düzenlemeler yapılarak kuruldu. AKP de aynı yolda" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler