AGİT Zirvesi yarın başlıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Thomas Mirow ile görüştü.

Yayınlanma: 30.11.2010 - 10:21
Abone Ol google-news

Yarın yapılacak olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde stratejik yönlendirme yapılması bekleniyor.

1975 Helsinki, 1990 Paris, 1992 Helsinki, 1994 Budapeşte, 1996 Lizbon ve 1999 İstanbul zirvelerinin ardından 7. kez toplanacak zirveye 48 ülke katılacak. Sovyet tehdidine karşı kurulan AGİT, 2010 yılının başında ilk kez eski SSCB üyesi Kazakistan gibi bir ülkeye dönem başkanlığını verdi.

Dönem başkanlığı süresince uluslararası dengelere dikkat eden ve bağımsız bir politika izleyen Kazakistan, 12 yıl aradan sonra AGİT zirvesine ev sahipliği yapma şansını da yakaladı. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İlyas Omarov, bütün bunların, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in bağımsız dış politikasının sonucu ve onun en büyük hayallerinden biri olduğunu söyledi.

22 Nisan 1989'da Kazakistan Komünist Partisi başkanlığına getirilen Nazarbayev, henüz ülke bağımsızlığını kazanmadan 1989 yılı eylül ayında resmi dilin Kazak Türkçesi olduğunu açıklayarak, bağımsızlık yolunda ilk adımı attı. 26 Mart 1990'da yenilenen parlamentonun 24 Nisan 1990'da cumhurbaşkanı seçtiği Nazarbayev'in ilk icraatlarından biri, Rusların Kazakistan topraklarında nükleer deneme yapmalarını yasaklaması oldu.
16 Aralık 1991'de Kazakistan'ın bağımsızlığını ilan eden Nazarbayev, bağımsızlığın kazanılmasının ardından da Kruşçev zamanında kapatılan Kazak okullarını yeniden açtı.
Rusya'dan bağımsız dış politika izleyen Nazarbayev'in çabalarıyla, 1992 yılında CICA/AİGK (Asya'da Güven Artırıcı Önlemler Konferansı) kuruldu.

Kazakistan, halen AGİT üyeliğinin dışında, BM, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), Bağımsız Devletler Topluluğu (CIS), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), Avrupa-Atlantik Konseyi (EAPC), Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) gibi örgütlere üye.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler