Netanyahu toprak takasını desteklemiş

Wikileaks'de yayımlanan ABD Dışişleri Bakanlığı belgelerinde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, başbakanlık görevini üstlenmeden önce, Filistinlilerle yapılacak bir barış anlaşması için toprak takasından yana olduğunu söylediği belirtildi.

Yayınlanma: 30.11.2010 - 14:38
Abone Ol google-news

Wikileaks'de yayımlanan ve Şubat 2009'da gönderilen bir kriptoda, Netanyahu ile o dönemde İsrail'de bulunan Amerikalı Senatör Benjamin Cardin başkanlığındaki bir heyet arasında geçen görüşmelerin içeriği aktarıldı.

Söz konusu kriptoda, "Netanyahu, toprak takası konseptine desteğini açıkladı. Batı Şeria ve Gazze'yi yönetmek istemediğini, daha çok buralardan yapılan saldırıları durdurmak istediğini belirtti" denildi.

Netanyahu'nun, son genel seçimlerden iki hafta sonra henüz hükümetini kurmadan önce yaptığı bu açıklamalarda, toprak takasına olumlu baktığı, ancak hükümetinin tek taraflı çekilme politikasına geri dönmeyeceğini belirttiği kaydedildi. Belgeye göre, Netanyahu, daha önceki başbakanlığı sırasında bir tek yeni yerleşim kurmadığını da dile getirdi.
Belgede, Netanyahu'nun Amerikalı üyelere, Filistinlilerle gelecekteki muhtemel bir barış anlaşmasının sağlanması için, kendisinin sürekli gündeme getirdiği "ekonomik barış"ın en iyi seçenek olduğunu söylediği kaydedildi. Netanyahu, ekonomik barış programının Batı Şeria'da Filistinlilerin yaşam kalitesini geliştireceğini belirttiği aktarıldı.
Toprak takası haberleri üzerine İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada, "toprak takası önerisinin, sadece gelecekteki bir barış anlaşmasının bir parçası anlamında olduğu" belirtildi.

Bu arada, bir başka kriptoda ABD'li Senatör John Kerry'nin, "İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, barış için bir formül doğrultusunda uzlaşmak zorunda olduğuna ve Golan Tepeleri'ni Suriye'ye geri vermesi gerektiğine inandığı" kaydedildi.
Kerry'nin bu görüşlerini, Katar Emiri ile şubat ayındaki bir toplantıda dile getirdiği ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler